Äntligen - nu börjar festen

Här är fynd jag hoppas få njuta av

FOTBOLL

Inte för att man behövt sakna fotboll under vintermånaderna, men det är ändå nåt speciellt med orden ALLSVENSK PREMIÄR!

Äntligen ser vi slutet på 153 dagars vintermörker och allsvensk fotbollsabstinens - 153 dagar sen Halmstad BK som sista lag tog emot Clarence von Rosens pokal.

Från och med i dag tävlar vi om Lennart Johanssons Pokal.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
SÖDERSTADION - OM SPELARNA SJÄLVA FÅR VÄLJA Hammarbys hemmaarena Söderstadion är de allsvenska spelarnas favoritarena. Det visar Sportbladets stora enkät där spelarna fått tycka till om vilken bortaarena de tycker är roligast att spela på.

Aldrig är en fotbollsallsvenska hetare än så här minuterna före första avspark.

Detta gäller trots att de båda premiärlagen knappast tillhör de hetaste:

Hammarby som jag själv tippat på 12:e plats, som Sportbladet kollektivt har på 14:e och som Fotbollsmagasinets Stefan Thylin - för att anlita en expert utanför huset - har som 12:e lag;

Gif Sundsvall som jag tippat på 13:e plats, som Sportbladet har på 12:e och som redaktör Thylin har som 13:e lag.

Ett sämre tippat premiärpar hade inte gått att plocka ut. Ändå kommer det att vara slutsålt på Söderstadion och Canal Plus kommer att förhållandevis uppnå en hög tittarsiffra.

Sandlins tips denna dag lyder 0-2 med motiveringen, att Sundsvall sen ifjol - minns att medelpadingarna då vann med 1-0 i exakt samma premiärmatch - lagt till kvalitet i försvaret i form av Marko Tuomela, en finsk innerback från Tromsö, medan Hammarby tappat både sin bäste målskytt Kaj Eskelinen (12) och bäste målpassare Jens Gustafson (5).

Låg klass - men fullsatt

Allsvenskan är även i år en sekunda vara, men numera vet vi att svenska folket struntar i såna petitesser.

Publiken kommer ändå i massor eller som Carl Jonas Love Almqvist uttryckte det i en vers skriven under sin landsflykts sista år på 1860-talet:

"Blott Sverige svenska krusbär har".

Vilka blir då årets intressantaste krusbär i den allsvenska trädgården.

Här några fynd av släktet Ribes uva-crispa som jag hoppas få njuta av under året:

Lasse Oscarsson, vänsterfotad back från Östersund som kom under fjolåret till Sundsvall och som av tränare Grönhagen utsetts till allsvenskans snabbaste spelare - den gubben kollar vi redan idag;

Peter Holm, Patrik Gerrbrand, Charlie Ejerholm, Patrik Manzila, Daniel Bovbjerg, Erik Wedin och även den mer rutinerade Kennedy Bakircioglu, alla födda på 80-talet - det är i Hammarbys ungdomar och i den omutlige mål-Lasse Eriksson det finns ett litet hopp att det även 2002 ska spelas allsvenskt på Söderstadion;

Kim Källström förstås, Häckens motor som redan idag är en man för A-landslaget;

Martin Eriksson - med "k", inte "c", IFK! - Änglarnas fynd från Brage. Hade en Schwarz-roll mot Moldaviens U21:or och var så oerhört mycket spänstigare och fantasifullare i spelet än Svarre i A;

Alvaro Santos, Helsingborgs brasse, 12 mål på 14 matcher ifjol, har lovat göra 25 i år. Mest imponerad är jag ändå över TV4-intervjun häromkvällen som visade hur snabbt Alvaro lärt sig svenska språket - det har ju genom åren funnits en del importer att jämföra med;

Härligt med splittrad omgång

Erik Johansson - jag hoppas att Malmö köpt Samba-Erik för fartens skull och inte för att ha honom på bänken;

Mats Rubarth, den fräcke dribblern från Örebro som kommer att roa Råsundas publik och med sina precisa pass kanske också kan få fart på AIK:s målfabrikation.

Så där kan man hålla lag för lag.

Stefan Rehn är hjärtligt välkommen tillbaka som Djurgårdens storpappa, Halmstads Stefan Selakovic kommer "att ta ytterligare steg" som våra förbundskaptener säger, Elfsborg är inte bara Anders Svensson-Fredrik Berglund utan också Andreas Klarström och Martin Strömberg, Norrköping har fortfarande seriens bästa vänsterfot i Kristian Bergström, Örebro har en skyttekung i Niklas Skoog, Trelleborgs innerback Thomas Magnusson är nåt extra liksom Örgrytes talang Christian Hemberg.

Premiäromgången är som alltid numera splittrad. Det tackar man för: idag Söderstadion, i morgon Rambergsvallen med Häcken-Halmstad, på måndag Malmö FF-AIK på Malmö Stadion.