Hammarby starkast i premiären

FOTBOLL

STOCKHOLM (TT)

Det var som det brukar i allsvenska fotbollspremiärer.

Folkligt, festligt, förhoppningsfullt - och uselt spel.

Bajenpubliken fick i alla fall se sitt Hammarby vinna över GIF Sundsvall med 1-0 (1-0) i lördagens allsvenska smygstart på Söderstadion.

Foto: RICKARD KILSTRÖM
Andreas Bild - förste målskytt i allsvenskan 2001.

- En premiär är som en kvalmatch. Det är vinsten som räknas, sade Hammarbys tränare Sören Cratz.

Han och kollegan Anders Grönhagen var rörande överens om att deras lag bjöd på en riktig skräpmatch. Förutom Andreas Bilds segermål i 21:a minuten fanns det knappt målchanser värda namnet. Hammarbys bättre kampvilja och något säkrare passningsspel avgjorde.

- Två skott på mål är alldeles för dåligt, sade Grönhagen. Konstigt, vi har haft en bra uppladdning, men nu var det riktigt dåligt passningsspel och stor ängslan.

- Den olyckliga förlusten mot Sundsvall i premiären förra året har hängt som ett ok över oss, sade Cratz. Så det var skönt att vi vann. Men spelmässigt kan vi inte vara nöjda. Vi var lika stressade som GIF, men tack vare ett riktigt stort hjärta vinner vi.

Bild segerskytt

Matchen fick en oväntad segerherre. Andreas Bild inledde sin tredje säsong i Hammarby på lördagen - och gjorde sitt blott andra allsvenska mål för klubben.

- Men jag har gjort fem-sex stycken i cupen förra året också, påpekade Bild.

- Alltid skönt att få göra mål, speciellt nu eftersom jag varit sjuk och inte riktigt visste var jag stod.

Bild och Kennedy Bakircioglu bildade centralt mittfältspar i Hammarby. Även om samarbete inte alltid existerade, så var det kring dem som det mesta kretsade i hemmalaget. De kommer att få stor betydelse för nederlagstippade Hammarby i år.

- Att Bild är bra är ingen överraskning för mig, sade Cratz. Han gjorde en dålig säsong -99, men han kan ju inte ha tappat allt han hade i Öster. Han kan ännu bättre.

Orderbrott gav mål

Några fasta situationer gav Hammarby tryck i mitten av första halvlek. Och det var en sådan som ledde fram till målet. Ett inkast förlängdes med bakhuvudet av Peter Markstedt och Anders Hermansson petade bollen vidare till Andreas Bild, som bara hade att raka bollen i mål från nära håll.

- Jag kunde bara inte missa, sade Bild. Cratz vill att både jag och Markstedt ska gå fram och nickskarva inkast. Men före matchen kom Markstedt och jag överens om att det räcket med en.

Ett orderbrott som lönade sig.

Efter målet blev Hammarbys grepp allt fastare. GIF Sundsvall kom ingen vart. I andra halvlek började varningarna dugga över gästerna, som kom för sent in i många situationer.

Två gula kort drabbade hårdföre mittfältaren Joel Cedergren, som därmed blev årets första utvisade spelare.

- Vi spelade bättre med tio man, konstaterade Grönhagen. Då släppte vår ängslan.

- Vi har mycket att jobba med.

Det har Hammarby också. Även om hjärtat var med på Söderstadion.

Peter Wikström/TT