Zlatan-feber

I dag snackar hela Fotbolls-Sverige om Ibrahimovic

FOTBOLL
Foto: ANDERS DEROS

Thomas Nordahl, expertkommentator på TV 3, Motala:

- Zlatan har ett härligt självförtroende, en kaxighet som kan vara bra för honom både i allsvenskan och senare i Ajax. Han är en frisk fläkt i allsvenskan, en bland flera. Det är kul att det började så bra för honom och Malmö - men det är långt kvar.

Peter Antoine, tränare, Assyriska Föreningen, Sölvesborg:

- Som spelare är han mycket bra. Som människa har han mycket kvar att lära. Han var lite smådum när vi mötte Malmö i höstas, men skitsamma jag önskar pojken lycka till. Han vågar - han är den typen som bara går ut och kör och struntar i allt annat.

Thomas Wernerson, 45, expertkommentator på Sveriges Television, Göteborg:

- En otrolig talang som är fantastisk rolig att se på. Det är starkt att han kan gå in och prestera en sådan match efter all uppståndelse som varit. Det behövs sådana här profiler i allsvenskan.

Fredrik Berglund, 21, fjolårets skyttekung, Elfsborg, Borås:

- Jag är skitglad för att han trots den pressen som är på honom gör det som alla förväntat sig av honom. Jag tror att Zlatan laddat enormt för den här matchen och varit lite nervös. Vi blev ganska goda vänner under U 21-landslagslägret i Borås nyligen. Han pratade med mig och ville fråga lite om allsvenskan.

- Han är kaxig och vågar sticka ut hakan, det gillar jag. Han vet att han är bra. Det är alltför många allsvenska spelare som är alldeles för ödmjuka. Jag tycker själv om att vara lite kaxig, men är det med fakta bakom mig. Zlatan har gått ut och sagt att han ska lyckas i allsvenskan innan han ens har gjort det, det är starkt.

- Men han slår inte mig i skytteligan!

Ralf Edström, 48, expertkommentator på Radiosporten, Göteborg:

- Det är imponerande att han pallar för trycket. Han måste var psykiskt stark, det är ändå ett stort steg från superettan till allsvenskan. Han har ett självförtroende som är otroligt, han verkar ha utvecklats i huvudet också om man säger så. Han är en otrolig talang, han är snabb trots att han är stor, jäkligt långt framme tekniskt sett och har ett utvecklat spelsinne. Han vågar och gör sina egna saker.

Thomas Ravelli, 41, VM-hjälte, Göteborg:

- Zlatan är en fantastisk talang. Men han har trots allt bara gjort en hel allsvensk match. Jag tycker inte att det vore rätt mot honom att ta ut honom i landslaget redan. Absolut inte till ett VM-kval. Det skulle vara att lägga för stort ansvar på honom. Jag minns hur tufft och nervöst det var för mig i min första landskamp. Då var jag ändå äldre och hade varit med om mer. Kim Källström, 18, mittfältsstjärna, Häcken:

- Han har Sveriges bästa teknik, är en duktig spelare, och en duktig målskytt. Han har självförtroendet med sig och kommer att bli bra för svensk fotboll i framtiden.

- Det är inte min sak att bedöma om han ska vara med i landslaget, men det är ju inte fel att släppa fram fler yngre spelare. Han har ju visat i allsvenskan att han kan lyckas.

- Zlatan är lite speciell att spela med. Han är lätt att hitta, men släpper inte gärna bollen ifrån sig. Han är ingen svensk spelare, snarare lite sydeuropeisk.

Svante Thuresson, 64, musiker och Djugårdsfan, Stockholm:

- Han är bra när han har bollen för sig själv och en lucka på två meter... ärligt talat så tror jag att alla de här spelarna som lyckats i premiären kommer att få det lite tuffare framöver.

- Men Zlatan är ändå förstås en härlig spelare. Jag har sett honom flera gånger.

-Jag tycker det är klart att han bör få testa i en träningslandskamp. De andra i landslaget vet vad de ska göra, det vore kul och få in någon som kan göra det oväntade. Niklas Strömstedt, 42, musiker och AIK-fan, Stockholm:

-Jag var sjuk och kunde inte åka och se matchen - dessbättre... Zlatan verkar otroligt bra, med en bra teknik, han är stor och stark - en underbar fotbollsspelare. Jag tycker att han ska in i landslaget. Det har inte hänt något på länge, det kan inte bli sämre av att han kommer in.

Erik Hamrén, 43, tränare, Örgryte:

- Jag såg honom första gången 1999 i ett inhopp när jag spionerade på Malmö. Jag blev imponerad bara på den kvarten han spelade, framförallt av den teknik och fart han hade trots att han var så stor. Jag förstår att det är lite Zlatanfeber, men han måste prestera mera för att få en plats i landslaget.

Niclas Kindvall, 34, fd allsvensk skyttekung och klubbkamrat, Malmö:

- Han har skött sig bra. Han är nog så bra som alla otroliga superlativer säger. Jag tycker att han är den i särklass mest sedvärda spelaren i Sverige.

Anders Svensson, 24, Elfsborg:

- Zlatan har kvalitéer som gör honom unik i svensk fotboll. Både han och Kim Källström är otroligt duktiga. Men jag avgör inte om någon av dem ska med i landslaget.

Enkät: Niclas Johansson, Petra Thorén, Michael Wagner.