Zlatan vs Källström

I kväll ställs allsvenskans hetaste lirare mot varandra

FOTBOLL

De är kanske de hetaste lirarna som allsvenskan har skådat på flera år.

I kväll ställs de mot varandra när Malmö FF möter Häcken i Svenska cupen. Det är inte bara ett möte mellan två olika speltyper - utan också en sammandrabbning mellan två olika temperament.

Men vem är egentligen bäst?

Sportbladet har kartlagt succélirarna Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström.

Kaxige Zlatan Ibrahimovic, MFF

Uppväxt

Mamma, pappa, två pojkar, tre flickor - och en fotbolls-talang. Zlatan har en stor familj, men den har under tiden splittrats och Zlatan har mestadals bott med sin pappa Sefik och storebror Sabko. Han är uppvuxen i Malmös tuffa, numera mytomspunna invandarkvarter Rosengård. Han har fått kämpa hela sin uppväxt, vilket många säger delvis förklarar hans lite kaxiga attityd.

Fotbollsutbildning

Kom till Malmö FF som 13-åring. Gick i gymnasiet på Borgaskolan som MFF har samarbete med. Där fick han som MFF:s ungdomsspelare ett skräddarsytt schema som ger dem ökade möjligheter till fotbollsträning. MFF har satsat hårt på att ge sina ungdomsspelare internationell erfarenhet. Redan som 15-åring var Zlatan på träningsläger i italienska Verona.

Stjärnstatus

Zlatan har inte blivit en stjärna, han är född till en. En som säger "Jag är inte rädd för någon - bara Gud" svarar "Zlatan" på varannan fråga och har en målgest som - ja, ni såg säkert - har så osvenskt, osvenska stjärnkvalitéer. För han gör det med glimten. Men även Zlatan är en alldeles vanlig svensk grabb. Efter rekordkontraktet med Ajax var det en nervös, spänd tonåring Sportbladet mötte.

Lagmoral

Hans kaxiga attityd skapade irritation när han tog klivet upp i MFF:s A-trupp. Äldre spelare hade svårt att hantera den självgoda stilen. Men efterhand lärde spelarna känna Zlatan, då gick det bättre. Han kan skälla på lagkompisarna under träningen, men är snabb på att be om ursäkt efteråt. En lirare på och utanför planen.

Skott

Högern är bättre än vänstern, men den är också bra. Han skjuter stenhårt. Ibland för hårt - och för snabbt. Med mer rutin kommer han få ännu mer kyla i avslutningarna.

Spelsinne

En targetplayer som har en enorm förmåga att ta emot bollar. Men han är inte alltid lika snabb på att fördela dem vidare. Han ser luckorna, men får ibland kritik för att han håller bollen själv för mycket.

Närkampsspel

En vinnare. Han är stor (194 cm), stark och har enorm teknik. Det gör att han i stort sett är omöjlig att ta boll ifrån när han väl lagt beslag på den.

Teknik

Hans förmåga att hantera bollen under hög fart är exeptionell. Han är en av Sveriges bästa på den unika kombinationen. Hans tvåfotsdribblingar är en fasa för de allsvenska backarna.

Snabbhet

Zlatan är snabb - även utan boll. Det avslöjar MFF:s löptester. Trots att han ogillar träning utan boll har han kört hårt och lagt på sig några kilo muskler. Det krävs för att han ska orka

Ödmjuke Kim Källström, Häcken

Uppväxt

Föddes i Sandviken, och bodde där till 1990, då familjen flyttade till Partille. Pappa heter Mikael och har gott om rutin både som tränare och (allsvensk) spelare. Kim har växt upp i en trygg familj med goda ekonomiska och sociala förutsättningar - och fotbollen har alltid stått i centrum. Familjen - pappa Mikael, mamma Ann, lillasyster Sanna, 14, och Kim - bor fortfarande kvar i Partille.

Fotbollsutbildning

Fostrad i Partille IF, där han tidigt var dominant i sin årskull och fick dispens för att spela med äldre grabbar. Har alltid uppmuntrats att ta stort ansvar och att våga mycket. Kom till Häcken 1997, då han lagt ner en lovande hockeykarriär. Fick stort förtroende i juniorallsvenskan, och debuterade i A-laget redan som 16-åring. Har spelat i alla svenska landslag.

Stjärnstatus

Stor. Kim har alltid varit en stjärna på planen. Utsågs till "årets nykomling" i fjol och är given ledare i U21-landslaget. Charmig, verbal, ödmjuk men med en självklar auktoritet - både på och utanför planen.

Lagmoral

Lojal, seriös och humoristisk - en drömspelare för ett lag. Har naturliga ledaregenskaper, som han måste odla ytterligare. Går i en bra skola jämte tuffingen Mikael Göransson på Häckens mittfält.

Skott

Vänsterskottet är tungt och bra, både i fart och stillastående, och gav två mål mot Halmstad i allsvenska premiären. Borde användas mer. Högerfoten har dödförklarats av många, men Kim själv hävdar att det inte är så illa.

Spelsinne

Fenomenalt. Kim Källström är född till spelfördelare, så gott som alla Häckens uppspel går via hans vänsterfot. Nästan alltid snabb och klok i sina beslut.

Närkampsspel

Har en utmärkt fysik, och vet hur han ska använda den. 183 cm/83 kilo styrka, som det gör ont att möta. Bollvinnare.

Teknik

Ingen spektakulär tekniker, ingen Maradona. Kims teknik är mer av det funktionella slaget; en snabb mottagning, en enkel tvåfotsdribbling, en lätt vrickning med foten.

Snabbhet

Kim är inte långsam, men han har lagt mycket energi på att bli snabbare, bland annat med hjälp av sin personlige tränare - pappa Mikael. Har kört badminton och bassängträning med simfötter under försäsongen för att få kvickare fötter.

Simon Bank, Petra Thorén