Makalöst, MFF

...och laget är så mycket mer än Zlatan

Foto: ANDERS DEROS
ljusblått kramkalas Malmös start på allsvenskan är succéartad - två matcher och två 2-0-segrar. Årets upplaga av MFF har något stort på gång.
FOTBOLL

Malmö FF leder allsvenskan.

Jo, jag vet: att tabellen haltar, att två lag ännu inte spelat en enda match, att MFF är blott ett av sex lag som spelat dubbla matcher.

Men, och det är lite av poängen, MFF är det enda av dessa lag som är obesegrat.

Makalösa magnifika majestätiska Malmö FF!

2-0 hemma mot guldfavoriten AIK i premiären, 2-0 borta mot outsidern Elfsborg på annandagen - däremellan 1-0 borta mot ett tredje allsvenskt lag, BK Häcken, i cupen.

Det låter som titeln på en klassisk fotbollsbok från slutet på 70-talet: "Borta bra, himma bäst"".

Jodå, den handlade om Malmö FF.

Mycket handlar i dag om Zlatan Ibrahimovic, en 192 cm lång undantagsspelare, som redan i dag är den naturlige efterträdaren till den 193 cm långe f d landslagscenter som på annandagen sa "tack och farväl" till vidare landslagsuppdrag.

Zlatan från Rosengårds-generationen - den respektlösa generation som frustar av självförtroende - har nu i två matcher skojat med den svenska försvarseliten.

Hans två mål mot AIK - det ena elegant, det andra överraskande och precis så frustande av självförtroende som jag nyss talade om - visade en sida av anfallaren Zlatan.

Sköt tre skott - samtliga på mål

Hans frispelning av Joseph Elanga till 2-0-målet mot Elfsborg visar en annan.

Hans överlägsna lugn när han tar ned den långa utsparken och "behandlar" bollen, hans vändningar i väntan på att lagkompisarna ska hinna upp - det var stor fotbollskonst.

Zlatan hann också servera Mats Lilienberg och Jörgen Ohlsson varsin prima macka, förutom att han tre gånger laddade den egna kanonen.

Samtliga gånger träffade han målet och Johan Wiland tvingades till åtminstone två prakträddningar.

Annat det kan jag berätta än den A-landslagsman som på Råsunda hade fem skottförsök från hyfsade lägen och inte träffade målet en endast gång.

Kalle Corneliusson heter han, en hyfsad högerback i AIK där han numera också är lagkapten, och förmodligen i dag uttagen som vänsterback i landslaget.

Om detta diskuterades i tv-programmet "Fotbollskväll". En partsinlaga för att Kalle Kula ska spela till höger vilket jag helt stöder.

Smart värvningar i alla lagdelar

Tyvärr har landslagsbasarnas dribblande med Kalle Kula till vänster nu även gjort honom till en sämre högerback.

Men tillbaka till det Malmö, som jag såg i inspelad version efter att först ha njutit - nåja" - av AIK-Örebro på plats.

Malmö årgång 2001 är nämligen så mycket mer än Zlatan.

Laget såg ganska ihåligt ut i höstas trots att man blev tvåa i superettan. Men sen dess har sportchefen Hasse Borg och tränaren Micke Andersson förstärkt laget i alla delar:

En ny målvakt i Lee Baxter (AIK) som tvingat Jonnie Fedel att ta fram sina allra bästa gamla takter;

En suverän mittback i Daniel Majstorovic som visserligen nu kommit från Västerås men som 1997 var med om att spela Brommapojkarna ur norrettan, ett BP där tränaren då hette Thomas Lyth, numera herrar Lagerbäck-Söderbergs närmaste man;

En tempostark mittfältare i Samba-Erik Johansson (Örgryte) som här har sin tränares förtroende och som med sitt enorma löpande och sin teknik är den som drar upp anfallen till Zlatan;

En blivande skyttekung i nigerianen Peter Ijeh som utmanar Mats Lilienberg om platsen intill Zlatan.

Just nu känns allsvenskan verkligen MFF-blå - eller som pay-per-view-televisionens Leif Larsson uttryckte det i samtal med MFF-tränaren Michael Andersson:

- Nu flyter det medvind"

När Malmö FF senast spelade allsvenskt, för två säsonger sen, vann man en av 13 bortamatcher - 1-0 mot Hammarby - och spelade en oavgjord, 4-4 mot Örgryte.

2001 har man hittills varken tappat någon poäng eller släppt in något mål.

Svenska mästare 14 gånger