Zlatans bakgård - fotbollens framtid

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
"ZLATAN, zlatan, zlatan" Fotbollen föder drömmar och Zlatan Ibrahimovics succé har gjort att grabbarna på Rosengård ser att det går att förverkliga dem. "Jag tror att många nu kommer att se fotbollen som en väg ut ur misären" säger Mats Karlsson som är konsulent i Malmö BI - klubben som har slagits ihop med invandrarklubben Turk Anadolu.
FOTBOLL

Möjligheterna för Malmös fotboll är enorma.

- Där har ni minst fyra nya Zlatan på bild, säger Malmö BI:s ungdomstränare Micke Andersson när Krister Hansson fotograferar en grupp åttaåringar på Rosengård.

Det är full fart på grusplanen.

Med höghusen som bakgrund springer små knattar runt och visar upp smått fantastisk bollbehandling.

Vi ser det på MBI:s träning för åtta-åringar.

Vi ser det i spontanfotbollen på gården där Zlatan lirade som ung.

De lirar skönt osvenskt. Stopp med sulan, kroppsfint, ryck, utsidan av foten - fotbollslek.

- Det är aldrig tal om att köra vän med bollen-övningar här. Knattarna behärskar helikopterfinten redan när de kommer till oss, dom har allt gratis. För vår del handlar det mer om att få dem att fungera socialt, säger Mats Karlsson, som är konsulent i Malmö BI som numera slagits ihop med invandrarklubben Turk Anadolu.

MBI startade sin verksamhet på Rosengård 1974.

Både Yksel Osmanovski och Zlatan Ibrahimovic inledde sina karriärer i föreningen som knattar, men trots snart 30 år i ett fotbollsklimat där talang är en gratisvara har MBI ändå inte avancerat i seriesystemet.

- Rosengård är ett tufft område med ett hårt klimat. Vi fyller en funktion som förening för de små men när killarna blir äldre väljer de oftast att gå till klubbar som representerar deras egen etniska tillhörighet, säger Mats Karlsson.

Gång på gång möter vi rasismen mellan de olika etniska grupperna i Rosengård.

Knattar som spelat tillsammans i lägre ålderskullar blir alltmer medvetna om sitt ursprung när de växer upp och vänder sig bort från sina tidigare lag. Att byta klubb ofta är väldigt vanligt här.

En person som Sportbladet pratar med har både spelar- och tränarbakgrund på hög nivå från sitt hemland.

Han säger att han gärna skulle vilja vara tränare i en klubb där han kunde få ta hand om de bästa från olika grupper men att det känns som en omöjlighet därför att han skulle bli betraktad som en överlöpare av sina egna. I en främmande miljö måste samhörigheten hållas intakt för att alla ska kunna känna trygghet.

Undantaget är storklubbar som Malmö FF. Att byta till MFF accepteras eftersom det då handlar om att försöka nå toppen, ett gränsöverskridande motiverat av framgång. Men tålamodet är kort.

- Man är väldigt resultatinriktade här. Man spelar inte bara för att man tycker att det är roligt, i så fall kan man lika gärna spela hemma på gården som i en klubb, säger Johan Nilsson, fotbollsintresserad lärare på Örtagårdsskolan.

På den skolan ska tränare och spelare från Malmö FF i vår och i höst göra besök och leda fysiska aktiviteter på skoltid.

Både för att avlasta den underdimensionerade och hårt belastade skolpersonalen och för att sprida Malmö FF:s namn på Rosengård.

För trots det stora fotbollsintresset i Rosengård så är allsvenska MFF ett ganska okänt begrepp. Idolerna ses i tv-sändningarna från Champions League och italienska ligan eller någon annan av de stora nationernas stjärnspäckade lag.

Parabolerna på var och varannan balkong riktar intresset långt bort från Malmö stadion som för många av Rosen-gårds barn faktiskt lika gärna skulle kunna ligga i en annan världsdel.

- Zlatans framgång kan betyda väldigt mycket eftersom skolbarnen här kan identifiera sig med honom. Han kommer härifrån, han heter som de och han kunde ha varit en klasskamrat, säger Johan Nilsson.

Den klassresa som Zlatan Ibrahimovic gjort på rekordtid har väckt hopp. Mer än vad skolor och alla projekt som genomförts på Rosengård gett.

- Jag tror att många nu kommer att se fotbollen som en väg ut ur misären, säger Mats Karlsson.

Zlatan Ibrahimovic har skänkt svensk fotboll en ny dimension. Äntligen inser även förbundskaptener och ansvariga i klubbar och förbund att det gäller att hitta de som sticker ut och inte bara de vattenkammade mönstergossarna som kan följa taktiska mönster och göra ett bra jobb.

På Rosengård handlar det inte om att upptäcka talang - det handlar om att bevara och förädla den.

Det finns bara ett enda juniorlag bland de fem rena Rosengårds-klubbarna. Samtidigt som det här är den enda stadsdelen i Malmö där spontanfotboll på gårdar och gräsytor fortfarande förekommer.

Till och med på högstadiet spelas fotboll på rasterna.

Med finess och artisteri.

I Rosengård är 83 procent invandrare

Stefan Alfelt