Sista tipsen till Drömelvan

FOTBOLL

I morgon spelas första omgången i fotbollsallsvenskan.

Jo.

När det handlar om Drömelvan, så är det faktiskt så.

Om du vill vara med och tävla så behöver du ha lämnat in ditt lag senast i morgon.

Om du vill vara med och vinna behöver du däremot mycket mer.

Här är tio vassa råd till dig som siktar på att ta hem spelet som Sveriges bäste låtsastränare.

1. Leta artister.

Matchens artist får två extra poäng, omgångens artist fem poäng. Det kan löna sig att lägga lite energi på att hitta de publikfriande lirarna.

Typexempel: Zlatan Ibrahimovic, Malmö, Kennedy Bakircioglü, Hammarby.

2. Undvik busarna.

Gula och röda kort kostar alldeles för mycket, särskilt för mittfältare och anfallare. Håll dig undan från spelare som gärna tar en varning i onödan - i alla fall om de inte kompenserar det med att dra in många pluspoäng.

Typexempel: Markus Karlsson, Djurgården, Mika Kottila, Trelleborg.

3. Kolla sjukstugan.

Det finns dyra spelare, som du redan kan räkna bort från de första omgångarna. Antingen är de skadade, eller så är de på väg tillbaka från skada. Inte ens Zidane får några poäng för att sitta på läktaren.

Typexempel: Mikael Hellström, Hammarby, Joakim Alexandersson, Elfsborg.

4. Var uppdaterad.

Det har spelats två omgångar redan - ta vara på det. Vissa spelare har redan fått sitt genombrott, andra är i toppform. Köp dem!

Typexempel: Håkan Mild, IFK Göteborg, Zlatan Ibrahimovic, Malmö.

5. Kapital på kaptenen.

Nytt för i år är att du ska välja ut en lagkapten, som sedan får dubbla poäng på allt han gör - vare sig det är minus- eller pluspoäng. Här är det alltså värt att lägga lite extra pengar för att få en poängmaskin.

Typexempel: Zlatan Ibrahimovic, Malmö, Fredrik Berglund, Elfsborg.

6. Välj en bra målvakt.

En utespelare måste vara bättre än nästan 20 konkurrenter för att få pluspoäng - en målvakt behöver bara vara bättre än en. Dessutom ger det sju sköna poäng när de håller nollan. Välj en bra målvakt, som är given etta i ett starkt lag.

Typexempel: Johan Wiland, Elfsborg, Bengt Andersson, IFK Göteborg.

7. Satsa på orutin.

Jo, i Drömelvan är priserna till stor del satta efter gamla meriter - många unga, spännande spelare finns i fyndkorgen. Gräv där.

Typexempel: Johan Wiland, Elfsborg, Martin Andersson, Elfsborg.

8. Inga poäng på bänken.

De flesta lag har redan en uttalad förstemålvakt, vilket för med sig att den andre målvakten garanterat kommer att tillbringa gott om tid på bänken de närmaste veckorna. Köp inga dyra andremålvakter.

Typexempel: Anders Bogsjö, Elfsborg, Anders Karlsson, Örebro.

9. Var aktiv.

Inför varje omgång kan du köpa och sälja två spelare i ditt lag. Ta den chansen. Byt spelare friskt efter vilken form de har, om de är skadade eller petade. Läs på ordentligt inför varje match, det finns bra sätt att göra det.

Typexempel: Sportbladet.

10. Ha tur.

Precis som i fotboll så kommer du ingenstans utan lite mylla, hö i fickorna, flax, flyt och röta. Kim Källström har sagt att "tur förtjänar man". Se till att göra det.

Simon Bank