Här är Halmstads senaste fyndköp

Tom Prahl om Mikael Nilsson: Han gör allt naturligt rätt

FOTBOLL

TRELLEBORG

Han spolades redan efter uttagningarna i Kristianstads fotbollsdistrikt till Skånelaget. Sen nobbade IFK Hässleholm honom. Helsingborgs IF lät honom provspela två gånger, men sa nej tack.

Vi pratar om Halmstads fynd. Mikael Nilsson, 22, mästarlagets nye spelmotor.

Foto: BILDBYRÅN
Succévärvningen Mikael Nilsson spolades av en rad klubbar - men Halmstad trodde på honom. Nu gör han succé i allsvenskan.

- En typisk Halmstadvärvning, säger tränaren Tom Prahl belåtet.

En Halmstadvärvning är en talang som hittas i någon småklubb inte särskilt långt ifrån den halländska sommarstaden.

För tre år sen spelade Mikael Nilsson i division 6-klubben Ovesholms IF.

- Det blev fyra säsonger i A-laget. Jag debuterade som 15-åring, säger Mikael Nilsson.

Enda värvningen förra året

Åhus Horna värvade honom till division 2-spel och efter bara en säsong och elva mål stod klubbarna i kö för talangen som överhuvudtaget aldrig varit aktuell för pojk- eller juniorlandslagsuppdrag.

- Jag blev förvånad över att så många klubbar hörde av sig. Att jag valde Halmstad berodde på att det är en bra klubb med en bra tränare. Man utvecklas bättre i en bra klubb.

Halmstad värvade bara en enda spelare inför förra säsongen - Mikael Nilsson.

- Vi fick tips om att han var bra. Alla rapporter var positiva. Jag har aldrig sett en spelare som gör allt så naturligt rätt utan att vara skolad, säger Tom Prahl.

Det blev två matcher från start, tolv inhopp och ett mål mot Hammarby.

- Jag fick en guldmedalj. Som siste man i truppen.

Har spelat alla matcher i år

I år har Mikael spelat alla matcher för HBK i allsvenskan. Fram till i går som vänster yttre mittfältare men mot Trelleborg startade han till höger. Men det var först efter att Prahl skiftat så att Mikael tog steget in i mitten i stället för Fredrik Gustafson som det blev riktigt bra.

Ledningsmålet som knäckte Trelleborg var en härlig soloprestation. En snabb fint fick två trelleborgare att springa bort sig och det inåtskruvade skottet från 20 meter satt otagbart intill Pål Lundins vänstra stolpe.

- Det satt där jag siktade men det är ju inte alltid man får rätt träff.

Prahl kommer nog att låta sitt fynd fortsätta centralt.

- Han gör ett väldigt fint mål och han löser väldigt många situationer på ett naturligt sätt. Han är kanske den spelare som kan lösa upp knutarna vi har och som kan ge en kreativitet bredvid kraften vi har i Petter Hansson, säger Tom Prahl.

Stefan Alfelt