Grattis, Blåvitt - men Bajen är ändå den stora skrällen

FOTBOLL

GÖTEBORG

Det var vid halv 12-tiden i söndags, utgång 32 på Arlanda. En knapp 46-åring sitter djupt försjunken i det rosa Sportbladet.

Jag smyger fram och slår till med ett hurtigt:

- Så där ska det se ut!

Han tittar upp, morsar och säger:

- Ett självklart förstaval!

I dag tredubbelt GRATTIS: till oss på Sportbladet 1 år i dag, till Stefan Lundin 46 år i går och till hans IFK Göteborg för den allsvenska serieledningen.

Blåvitts 1-0 i tungviktsmötet med AIK innebär att göteborgarna precis som förra säsongen toppar allsvenskan efter fem omgångar.

Då hade IFK i motsvarande läge, inklusive träningsmatcher 18 raka matcher utan förlust.

Visa av vad som sedan hände - det blev en fjärdeplats till slut - vägrar man nu dra några stora växlar på serieledningen.

"Mild är som han är"

- Men vi försvarar bättre och bättre, Martin Ericsson kommer allt mer till sin rätt, och Håkan Mild är som han är han, säger tränaren Stefan Lundin.

Själv för Stefan Lundin ett pendlande liv, och det var därför jag träffade honom på Arlanda i söndags.

Familjen bor fortfarande kvar i Stigslund i Gävle, där fru Monica studerar till lärare, och en sådan utbildning kan man bara inte börja i en stad och fortsätta i en annan. Såna är reglerna"

- Vi hoppas få nån vecka tillsammans i sommar, säger Stefan.

IFK Göteborg är i dag ett av allsvenskans tre obesegrade lag.

De andra är Örgryte och Hammarby, och när man tar fram den allsvenska tabell man tippade inför säsongen, kanske man borde skämmas.

Där står: 4) Göteborg, 11) Örgryte, 12) Hammarby. Nåja, än återstår ostraffbara 21 omgångar, och allsvenskan är faktiskt mer jämn än ojämn.

Göteborgslagen får ändå ursäkta, men skrällen i trion är Hammarby.

- Hammarby är inte 3-0 bättre än oss, hör jag Örebros Mats Jingblad säga på tv.

Det är Jingblads adepter Westman-Brekkan som bjuder Bajen på 1-0, domare Karl-Erik Nilsson bjuder på 2-0 eftersom han icke blåser straff på en exakt kopia av överfallet i det andra straffområdet och - ja, sen är matchen körd.

Trots hjälpen ändå en imponerande start av Hammarby.

Jag såg det usla spelet i premiären mot Sundsvall, jag såg via com.hem-tv Hammarby bli utspelat i andra halvlek av Häcken men ändå nå oavgjort, jag såg 1-1-matchen senast mot IFK Göteborg då mål-Lasse Eriksson räddade laget.

I och med måndagens seger gick Hammarby om AIK och ligger just nu bäst till av huvudstadens tre lag.

Derbyn är normalt känsliga saker, men AIK har på senare år haft mycket lätt för både Hammarby och Djurgården - så där kanske AIK:s chans till uppryckning nu ligger.

AIK-Djurgården i nästa omgång, tisdag 15 maj, och Hammarby-AIK omgången därpå, tisdag 22 maj.

Under hela 90-talet, år 2000 också inräknat, har AIK bara förlorat mot Djurgården en gång, 2-1 1995, och mot Hammarby en gång, 1-0 1999.

I Göteborg hade AIK 52-48 i bollinnehav, 6-4 i hörnor och 15-11 i skott, men det var ack så trubbigt och ofarligt inom straffområdet.

Martin E - en playmaker

"Långås" Andersson syntes inte till under hela matchen, Andreas Andersson försvann helt efter en lovande början och att stackarn nu fått domarna emot sig står helt klart.

Inte för att jag tycker att det var straff, när Fredrik Karlsson obstruerade bort Andreas i åttonde minuten, men när Martin Ericsson slår undan fötterna på honom, så får garanterat alla andra frispark.

IFK-masen Martin E. är en härlig playmaker när han har bollen, Magnus Erlingmark-Fredrik Karlsson riktiga kämpar i försvarets mitt, och hur kunde AIK missa att ta bort Jimmy Svenssons giftiga precisa inlägg?

Närmast väntar Malmö FF, nästa måndag.

Till sist, för alla oss som gillar sifferjämförelser: 12 191 såg kvällens match på Gamla Ullevi - 10 370 fjolårets. En 18-procentig ökning.