Wow – va kul

Oväntat resultat – det är tjusningen med sport

FOTBOLL

HELSINGBORG

Ett fruktansvärt överlägset Helsingborg spelar fantastisk fotboll men får bara 1-1 mot ett ursvagt Elfsborg.

Jag säger som förbundskapten Tommy Söderberg: Underbart! Wow!

Det är precis det här som gör fotboll stort, som gör all idrott stor, att det inte finns några givna ramar som styr. Allt kan hända.

Om fotboll hade följt strikta normer som säger att bästa laget alltid vinner hade Helsingborg klappat till boråsarna med sisådär sex-sju noll. I stället kvitterar mittbacken Kristoffer Arvhage med Elfsborgs enda spark mot mål. Vad jag minns var det första gången som Arvhage var mer än några meter utanför egna straffområdet. Han hade precis som sina försvarskolleger annars mest fullt sjå med att försöka få grepp om attackerande HIF:are och freda egna målet.

Dysterkvistarna tycker säkert att HIF gjorde en skitmatch eftersom de inte utnyttjade sina lägen. Det kan man såklart tycka.

Piggt inhopp av Prica

För visst är det svagt av Alvaro Santos att inte göra mer än ett mål och Hans Eklund borde också kunna haft bättre skärpa. Michael Hansson däremot sköt från långt eller svårt håll och hade behövt lite mer tur med bollträffarna.

Rade Prica kan man inte hacka på. Hans inhopp var fenomenalt.

En elegant frispelning av Christoffer Andersson - där kan man snacka om dålig avslutning - och en påpasslig och fräck bakåtstyrning i ribban var det bästa av många bra aktioner på knappa 20 minuter.

Bortser vi från resultatet visade Helsingborg att man är precis det blivande topplag alla tippat att man ska bli.

Tränaren Nanne Bergstrand resonerade om favoritskapet och hamnade i ett psykologiskt resonemang där han tyckte att det ska bli intressant att se hur hans spelare hanterar utmaningen i de positiva förväntningar på laget som nu, på grund av resultaten, fört dem till en svårare mental situation, samtidigt som kraven på att prestera har skärpts.

Själv tror jag nog att spelarna struntar fullständigt i både psykologi och vad som krävs av dem. Har man dominerat en match i 90 minuter vet man att man varit bäst - oavsett vad resultatet visar.

Träffade Halmstads tränare Tom Prahl på väg ut efter matchen. Han sa:

- Hoppas bara att vi inte får lida för det här.

På söndag tar Halmstad emot ett rejält revanschsuget Helsingborg. Men att Halmstad skulle frukta en urladdning av HIF är maskhållning av Prahl. Halmstad har av tradition ganska lätt för HIF hemma på Örjans Vall. Och det är en psykologi som brukar hålla i sig märkligt länge.

Jesper Jansson vill tacklas

Jesper Jansson är en begåvad allroundspelare som med topp-insatser nu håller på att permanenta sig själv på en mittbacksplats han inte vill ha.

- Jag vill vara med där det händer saker. Gå fram och hjälpa till på mittfältet. Jag vill tackla lite!

Sa Jesper Jansson som ser sig själv som en mittfältare.

I 30 år har jag levt med och i fotbollen men jag har aldrig tidigare hört en fotbollsspelare definiera meningen med sitt deltagande på detta självklara vis:

"Jag vill tackla lite!"

Det är på mittfältet som den unika kombinationen av spelförstörande och kreativitet kan praktiseras av en och samma spelare. Jesper Jansson säger att han flyttade hem till Sverige från Belgien och en tidigare sväng i Norge för att visa att han är en bra fotbollsspelare.

Förmodligen vet alla det innan säsongen är över.

Stefan Alfelt