Syndabocken – nu är han allas ängel

Allsvenskans hetaste spelare om påhoppen, kritiken, vändningen och Göteborgs succéstart i allsvenskan

FOTBOLL

GÖTEBORG

Då: sparkad på, hånad och hela landets syndabock.

Nu: hyllad, uppskattad och allsvenskans bäste spelare.

Rollerna växlar snabbt för IFK Göteborgs mittfältsgigant Håkan Mild, 29.

- Man lär sig av allt och växer som människa, säger Håkan Mild i solskenet utanför Kamratgården.

Foto: Foto: ANDERS DEROS
Håkan Mild – allas ängel.

IFK Göteborg är vårens lag så här långt i allsvenskan. En av anledningarna: Håkan Milds pånyttfödelse och målform.

Vad har hänt?

- Vi har ett bra lag. Och så har jag haft lite flyt, berättar Håkan Mild.

Och detta sägs av en spelare som så sent som i höstas totalsågades av journalistkåren, snudd på löjliggjordes av många och den som tillsammans med förbundskaptenerna fick bära ansvaret för landslagets brist på finess. Man frågar sig vad som hände. Hade alla fel? Eller har kanske Håkan Mild helt plötsligt blivit en ny fotbollsspelare?

Knappast.

- Det känns bra nu och jag har kommit rätt framför målet några gånger men annars är jag nog samma spelare, säger Håkan Mild och ler ikapp med solen.

Skälla tillbaka? Inte Mild

Märk väl, under tiden för den hårda kritiken fanns det inte en intervju, inte en artikel där man kunde läsa om en besviken Håkan Mild som beklagade sig eller tyckte sig blivit orättvist behandlad.

Tvärtom visade han förståelse och hävdade allas rätt till en synpunkt.

Hur orkar man?

- Det är så uttjatat och jag har fått frågorna så många gånger. Jag skulle inte vilja ha den tiden ogjord men det är ingenting att prata om längre. Jag ser det som en erfarenhet jag inte skulle vilja vara utan, berättar Håkan Mild.

Han verkar trivas ganska bra just nu. Och det är klart att det är roligare att få uppmärksamhet för att man gör något bra. Och IFK Göteborg är bra just nu. Men allt är inte Håkan Milds förtjänst - säger Håkan Mild.

- Nej, IFK har ett bra lag och det är kollektivet som gäller och det har det alltid varit även om vi naturligtvis haft vissa spelare som stuckit ut genom åren, förklarar han.

Det är dagen efter för IFK Göteborg. Dagen efter 1-0 mot AIK och ny serieledning. Håkan Mild är just färdig för dagen och sträcker på sig i trästolen utanför arbetsplatsen, Kamratgården.

Det är är fullt av spelare och ledare och köket har fullt upp med att laga mat till lunchen. Några gamla IFK:are sitter och skrockar vid ett bord.

- Det har blivit nästan som ett andra hem häruppe, berättar Håkan Mild.

En skön, blåvit oas

Man förstår att han trivs. Efter träningarna äter spelarna lunch ihop och fotbollsfantaster kommer för att byta några ord med spelarna. En oas i Fotbolls-Sverige som IFK Göteborg förmodligen är ganska ensamma om.

- Jag vet ju inte hur de andra klubbarna har det men för oss i Blåvitt är ju detta underbart.

Och det känns i vårluften att det är harmoni i IFK Göteborg igen. Visserligen ledde man allsvenskan vid den här tiden ifjol också - men det känns annorlunda nu.

- Jag tror också det. Vi har ett stabilare spel nu och förhoppningsvis kan vi hålla i matcherna bättre i år.

Sommarproffs som blev stjärna

Varför är årets upplaga bättre?

- Vi har fått behålla spelare och tränat bra en längre period. Plus att vi har en bra blandning i laget och konkurrens på alla platser.

Stefan Lundin gör sin andra säsong sedan han tog över tränaransvaret efter Reine Almqvist. Vad har han betytt för ert spel?

- Stefan är ju en mer taktiskt driven tränare och kanske är det så att Stefan, utan att säga något ont om Reine, passar oss bättre.

Ni minns väl historien om Mild? Hur han som 15-åring debuterade i Trollhättans FK 1986, hur han sen fick chansen som sommarproffs hos IFK Göteborg, hur han året därpå valde Blåvitts U-lag och hur han redan året därpå fick plats i seniortruppen.

Mycket av fortsättningen vet vi. Två år som proffs i Servette i Schweiz och därefter två år i spanska Real Sociedad.

Beskriv din tid som proffs?

- Schweiz var ett fantastiskt land men fotbollen var väl sådär. Lite oprofessionellt, lite ostrukturerat.

- I Spanien var ju fotbollen fantastisk. Man mötte otroligt bra spelare och utvecklades mycket. Vi kom trea i ligan som bäst och slog både Real Madrid och Barcelona hemma, det är härliga minnen.

Men atmosfären och klubbkänslan går inte att jämföra med IFK Göteborg?

- Nej, där var det bara att åka hem direkt efter träningarna och lite svårt att skapa någon riktig familjekänsla som vi har här.

Håkan Milds kontrakt går ut efter året - men han vill inte sia om en ny proffssväng.

- Nej, jag trivs ju otroligt bra här. Men man kan ju inte påverka allt själv. Man lever från år till år nu och vill ju hålla på så länge man känner sig fräsch och gör ett bra jobb, säger Mild.

Och det gör Håkan Mild.

Alltid.

Håkan Mild om...

Martin Strömberg