Du har fel om Zlatan, Torbjörn

Sportbladets Stefan Alfelt: Förslaget att Malmö borde fostra stjärnan är rätt löjligt

FOTBOLL

MALMÖ

Om nu Zlatan Ibrahimovic behöver psykolog efter sin utvisning mot Häcken - vad behöver då Häckens Johan Lind för sin vettlösa tackling mot Joseph Elanga?

Tvångströja?

Foto: PETER WIDING
SMEKMÅNADEN ÄR ÖVER Ingen succé i landslaget - och Zlatan Ibrahimovic blev utvisad mot Häcken efter att ha fällt Kim Källström.

Jag tycker att det är dags att hyfsa debatten.

Om det är någon svensk fotbollsspelare som jag verkligen högaktar efter de kontakter jag haft med honom och de prestationer han glatt mig med på planen så är det Torbjörn Nilsson. En fantastiskt effektiv artist och en lika fantastisk person. Men när han säger att Malmös ledare bör ta tag i Zlatan och fostra 19-åringen klickar tankegångarna en aning.

För det första kan Torbjörn inte jämföra med sig själv när han blev proffs i Holland och led alla helvetes kval för att det sociala livet inte var som tryggheten hemma.

Malmös tålamod skapade en stjärna

Zlatan Ibrahimovic har förmodligen aldrig känt trygghet i sitt liv förrän nu. Han vande sig tidigt med att klara sig själv och framförallt att lita till sig själv och aldrig fullt ut till någon annan.

För det andra är det rätt löjligt att ens föreslå att MFF nu ska börja att fostra en bångstyrig kille som man brottats med i sju år.

Under varenda säsong har någon ungdomsledare sagt att "nu jävlar måste vi sparka ut den där besvärlige figuren" men MFF har tagit ett ansvar och därmed skapat förutsättningarna för den talang som nu är på väg att växa ut till en superstjärna.

Naturligtvis har MFF:s ansträngningar haft ett rent egoistiskt syfte - en elitförening i fotboll tillhör underhållningsbranschen och inte folkrörelsen där alla ska vara lagom. Om det ska bli show krävs artister och artister är sällan eller snarare aldrig fogliga lamm.

För några veckor sedan satt jag på Vångavallen i Trelleborg och såg Örgrytes Jeffrey Aubynn leka med TFF-försvararna.

Fast leken kom bara då och då. Och då slog det mig:

Aubynn som har en teknik som gjort honom till supertalang så länge jag minns och Kennedy Bakircioglü, Erik Johansson, Anders Svensson, Michael Hansson och ett fåtal till som vi anser vara överlägsna tekniska ekvilibrister i svensk fotboll presterar tillsammans knappt ens under en hel säsong vad Zlatan bjuder på under en för honom misslyckad kvart.

Det jobbiga med att vara ett geni är att alltid behöva bevisa att man är det men Zlatan tänker inte på det viset. Jag tror inte ens att han tänker när han spelar fotboll. Han pratar om att bilder dyker upp i skallen. Bilder om omöjliga möjligheter som han måste prova och tack och lov finns inga begränsande hämmande försiktighetsspärrar som säger att så kan man inte göra.

Hade det funnits några hade vi inte fått se tvåfotsklacken mot Djurgården - vars like hittills ingen i världsfotbollen bjudit på.

Vi hade heller inte fått se Eriksson-Ohlsson yra omkring fram och tillbaka i sidled i samma match som om han letade efter vilket "sson"-namn han egentligen ville behålla.

Två dåliga matcher - då är karriären "över"

Fram till den dag då Zlatan Ibrahimovic får för sig att han har begränsningar kommer vi hela tiden att förvånas. Svensk fotboll har haft Nacka Skoglund och Roger Magnusson men jag är ganska säker på att vi aldrig har haft något liknande det vi upplever i dag och framförallt det som vi kommer att få uppleva de närmaste åren.

Det märkliga är att så många i dag tror att karriären redan är över. Zlatan gjorde ingen succé i landskampen mot Schweiz. Zlatan blev utvisad mot Häcken. Zlatan har inte pallat för trycket.

I helvete heller.

Zlatan Ibrahimovic toppar två listor i allsvenskan. Med tre mål och två assist är han bäste poängplockare och med fyra varningar är han störste busen.

Låt mig nämna några namn:

Romario, Stoijtjkov, Hagi.

Vad minns vi dom för?

Dåligt humör och divalater.

Men vilken tränare i världen hade inte velat ha dem i sitt lag?

Stefan Alfelt