"Bajen Fans är de mest fanatiska supportrarna"

Öis fans tvåa på sin egen topplista

FOTBOLL

Sveriges bästa supportrar är Bajen Fans. Fast egentligen håller de nog på Öis.

- De borde lyssna till sitt hjärta. Då förstår de att de egentligen är Örgrytefanatiker, säger Öis Supporterklubbs sekreterare Magnus Alexandersson, 29.

Magnus drömmer om tio tusen skrikande Öisfans på Söderstadion. Men han ser helst att bajarna flyttar ner till Göteborg och blir äkta öisare. För de har den rätta inställningen.

- De är goa gubbar. De satsar på att visa kärlek till sitt lag i stället för att hata andra.

Supporterklubbens sekreterare menar att Hammarbys fans är lite mer fanatiska än de andra fansen, och att de därför blivit så bra.

- Öl och fotboll är en bra kombination. Många tänker på att ha ett bra jobb, en fin bil och hus. Men för Hammarbyfansen är nog fotboll och öl viktigare.

Få men engagerade

Öis är Sveriges näst bästa fans, enligt Magnus ranking. Detta trots att de inte alls har samma röstresurser som de större klubbarna.

- Vi är inte jättemånga, men vi är väldigt engagerade, säger han.

- Vi är trevliga prickar, som nog kan tas som rätt styva i korken. Öisaren är kaxig, men med glimten i ögat.

Just den där kaxigheten med självdistans är något som treorna på listan, AIK, tycks sakna.

- De har en extremt usel attityd. De är mycket för att hata i sina ramsor. Man blir oftast dåligt bemött av en AIK:are, men det har blivit bättre de senaste åren.

Den förbättrade attityden har konkret visat sig i ett utbyte mellan Black Army och Öis Supporterklubb. Föreningarna har bland annat spelat fotboll tillsammans.

- Det hade man inte kunnat tänka sig för ett par år sedan, säger Magnus Alexandersson som också berömmer gnagarnas fyndiga ramsor.

Helt utan hatramsor

De blåröda ramsorna är han också mycket stolt över. De innehåller, till skillnad från AIK:s, inget hat.

- Vi brukar vara originella. Bland annat har vi flera speciella läktarprofiler som har egna ramsor. Vi låter inte så där jättemycket, men vid derbyna är vi bättre. Då är det tryck.

Rankar rivalen som fyra

När Blåvitt och Örgryte möts, brukar "storebröderna" i Änglarna vara dubbelt så många. De låter också högre, men inte så mycket som de har resurser till. Trots hatkärleken, ligger Änglarna på en hedrande fjärdeplats, på Örgrytes lista.

- Man märker ju att de är goa gubbar, de är ju göteborgare. Det har bara inte förstått vilket lag de egentligen håller på.

Precis som Bajen Fans, då. Och alla andra som håller på ett annat fotbollslag än Örgryte IS.

VINNARE Eldsjälarna i Bajen Fans får högsta betyg när Örgrytes supporterklubb rankar de allsvenska fansen.Foto: JONAS BILBERG

"Jag har inte ens märkt att Guliganerna har något tifo"

Här är landets fem bästa fotbollsfans enligt

Magnus Alexandersson

, sekreterare i Öis Supporterklubb.

Johan Fyrk