– Jag har tränat för första gången

Eskilsson tillbaka på fotbollsplanen – ett år efter skadan

FOTBOLL

Hans Eskilsson, 35 år, har inte glömt smärtan från skadeögonblicket.

Ett år senare, inför ett nytt derby har han fortfarande långt kvar tillbaka.

Långt, men inte omöjligt långt.

– Jag har tränat fotboll för första gången, säger han.

Foto: TOMMY MARDELL
smärtsamt minne Det är ett år och två veckor sedan Hans Eskilsson bröt foten. I går tog han ett stort steg tillbaka mot elitfotbollen när han tränade med boll för första gången efter skadan.

Bilden är ett år och två veckor gammal.

Ett år och två veckor utan riktig fotbollsträning.

Vi åker ut till Hans Eskilsson i Skuru för att tala om en tung rehabiliteringstid, om hur de starka känslorna återvänder i derbytider, om risken att tvingas sluta.

Vi träffar en harmonisk, logisk – och förhoppningsfull Hammarbyback.

– Det där snacket med att karriären riskerar vara över är lite snedvinklat. Jag har sagt att risken finns och jag kan förstås inte lämna några garantier. Men nu känns det förhoppningsfullt, säger han.

Hoppet har skjutit fart som en vårblomma i maj.

Det finns en orsak.

Smärtan en fiende

Han verkar komma till rätta med sviterna efter sitt dubbla benbrott. Smärtan, som tvingat honom backa i rehabiliteringsträningen, har minskat.

– Jag har fått en laserbehandling den senaste veckan som verkar hjälpa. Jag har ju fått en massa olika diagnoser, men det verkar som att det är problem med bindväv och ärrbildningar, säger Hans Eskilsson.

Behandlingen har gått så bra att Hans Eskilsson i går kunde ta ett stort kliv.

In på fotbollsplanen.

– Jag fick trampa gräs igen....Jag var med på uppvärmningen och några övningar. Så mycket fotboll har jag inte spelat sedan innan skadan. Det var en skön känsla, säger han.

Han är efter gårdagens framsteg försiktigt optimistisk.

Och realist.

Precis som genom hela rehabiliteringsperioden.

”Haft en jäkla tur”

– Jag har inte tyckt synd om mig själv. Jag har ju haft en jäkla tur som inte haft skador tidigare i karriären. Det var bara att acceptera. Min kärlek till fotbollen är så stor och jag vill tillbaka och helst bestämma själv när jag ska sluta, säger han och fortsätter:

– Jag vet vad som gäller och jag vill tillbaka. Men går inte det finns det andra värden i livet. Det har jag alltid tyckt.

Petra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM