”Kamp är en del av fotbollen”

Sören Cratz: Jag skäms inte ett dugg för det vi visar upp i dag

1 av 2
FOTBOLL

Kamp gick före teknik.

Men Hammarby-tränaren Sören Cratz tänker inte be publiken om ursäkt.

- Jag skäms inte ett dugg för det vi visar upp i dag, säger han.

Det var derby.

Det var kamp.

Det var fotbollsfest på läktaren tyckte alla.

Men inte på Råsundas håliga matta ansåg somliga.

Och efter matchen surrades det om den trista fotbollen, bristen på teknik och hur tonvikten på kampmomenten förstört underhållningsvärdet.

Frågan om det var för mycket kamp, för mycket muskler kom upp på presskonferensen efter matchen.

Sören Cratz lyssnade till kritiken, men höll inte med.

"Jag är nöjd med en poäng"

- Visst är det synd att spela 0-0 inför så här mycket folk. Men jag som tränare är nöjd med en poäng. Kamp är en del av fotbollen, säger han.

Hammarbytränaren tycker att kraven på teknik och lirare i den allsvenska fotbollen har blivit för stora. Verkligheten ser ut som den gör.

I allsvenskan och i Hammarby.

Sören Cratz tror att många supportrar ser internationell fotboll på tv och sedan går på en allsvensk match och besviket konstaterar att underhållningsvärdet inte vara lika stort.

- De bästa fotbollsspelarna finns inte i Sverige utan ute i Europa. Klart att det är spelas mycket bättre fotboll i Spanien och Italien. Just passningarna och tempot är bättre, säger han.

- I Hammarby måste jag utgå från de spelare som vi har, och vi har ett starkt lag och inte en massa spanska tekniker. Jag vore dum om jag gjorde på annat sätt, säger han.

Känns det tröstlöst? Ni ligger tvåa, men får ändå kritik?

- Lite. Det är som att alla förväntar sig att Hammarby ska ha en massa lirare. Men jag tror att det här laget är väldigt likt det som lyckades och kom trea 1998. Vi har ett stabilt försvarsspel. Och jag tyckte att vi försökte ha ett bra passningsspel i dag också, säger han.

Råsundas matta är bedrövlig

Det finns även en annan förklaring till det stundtals bristfälliga spelet.

Underlaget.

Råsundas plan är både ojämn, hård och sandig.

- Jag har aldrig tidigare varit med om att planerna varit så dåliga. Det vore ju bra om vi fick ett underlag som dög. Det är dåligt överhuvudtaget. Det är lite synd om spelarna, säger Sören Cratz.

Åtta 0-0-matcher i årets allsvenska

Petra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM