Varning – svensk fot boll är för mesig

Hallå, råskinn – var är ni?

FOTBOLL

Man blir inte mästare genom att vinna fair play-ligan.

Sa en VM-hjälte från 1994 till mig för någon vecka sen - och nej, det var inte Martin Dahlin.

Är det tuffa tag som gäller blir det Skånes år i år.

Foto: KRISTER HANSSON
LÅT DET SMÄLLA! "Fotboll är faktiskt en kampsport", skriver Sportbladets Stefan Alfelt och efterlyser de riktiga råskinnen i allsvenskan. Malmös Daniel Majstorovic, här i kamp med IFK Göteborgs Gustaf Andersson, har redan en utvisning, men av andra orsaker.

Efter sju omgångar toppar Malmö busligan, skuggat av Helsingborg och med Trelleborg på fjärde plats.

Fast MFF har kanske inte varit så fult egentligen.

Zlatan Ibrahimovic har fått sina varningar för att sparka bort bollar och snacka, knappt ens säkert att han fick in en riktig träff med sin vårdslösa attack mot Häckens Kim Källström när han blev utvisad.

Att Daniel Majstorovic och Mikael Roth visades ut berodde mer på långsamhet än ojust inställning.

Jag saknar verkligen de riktiga råskinnen i allsvenskan.

Just nu satte Anders Frisk middagskaffet i fel hals, domarbasen Bosse Karlsson letar efter mitt telefonnummer i sin adressbok, Lars-Åke Lagrell suckar tungt, hela rörelsen vänder sig som en man - för den vänder sig alltid som en man mot allting - och hytter med ett fördömande pekfinger.

Man får inte tycka att det är kul med tuffingar som äter regelböcker till frukost och spottar ut dom som en genomtuggad tuggtobakloska rätt i fejset på puritanerna. Det är ju för fasen inte ishockey vi snackar om.

Nej.

Men ändå.

Vadå järnkaminer?

Djurgården kallas fortfarande för järnkaminerna av oss lite äldre.

Järnkaminerna? Vadå?

Stefan Rehns stadiga grepp och rejäla tröjdragning mot Halmstad är väl det närmaste en riktig brutalitet som en djurgårdare presterat den här säsongen.

Vad jag tycker är att det inte finns några hatobjekt att älska att hata längre.

Vinnie Jones var självklart en galning när han spelade i Wimbledon men det spanns myter om honom runt hela världen och som skådis är han strålande, både i Svenska spels reklam och i engelska kultvåldsfilmer.

Tuffingen blir alltid kult.

Det är bara mesar

Nämn Matte Werner och ljudnivån på Gröne Jägaren höjs omedelbart några decibel.

På Krister Kristenssons tid gjorde det ont att möta Malmö FF. För laget är mittbacken som säger hit men inte längre guld värd. Men dom finns inte längre.

Jag läser varningsligan och hittar bara mesar.

Förlåt mig, Torbjörn Arvidsson (två varningar), jag menade naturligtvis inte dig.

Men resten.

Fotboll är faktiskt en kampsport. Men i Sverige har man i många år jobbat för att ta bort själva kampmomentet vilket straffar oss internationellt.

Att spela hårt är inte automatiskt att spela fult. Om spelare spelar fult finns en kraft som ska ta hand om den saken - domaren.

Marcus Lantz som är proffs i Hansa Rostock hyllade för tre veckor sen svenska domare i Radio Malmöhus men själv är jag inte så imponerad.

Inte längre.

Jag har i många år tyckt att Sverige haft fantastiskt bra domare men jag tror att mesighetens predikan i längden också sänkt domarnas standard.

Vet en domare att det finns spelare på planen som är beredda att riskera ett rött kort för att uppnå sitt lags syften vet också domaren att det gäller att vara på tårna för att hänga med. Låt det smälla och låt de gula och de röda korten vifta.

Stefan Alfelt