Klubbkamrat med Henke i Celtic?

Klart i går - Svensson blir proffs till reapris

FOTBOLL

CARDIFF

Celtic är på jakt efter en ny supersvensk.

Anders Svensson, 24. På måndag kan Elfsborgs gudabenådade mittfältare bli lagkamrat med Henrik Larsson.

Foto: thomas johansson
Reaproffs För Anders Svensson står proffslivet för dörren. Efter succén i VM-kvalet är storklubbarna beredda att betala mycket för elfsborgaren. Men enligt obekräftade uppgifter får Elfsborg inte sälja Svensson för mer än fem miljoner kronor.

När "Henke" och Johan Mjällby i juli återvänder till Glasgow för att sätta igång med försäsongsträningen kan de få sällskap av ytterligare en landsman.

Enligt Teamtalk är Anders Svensson högaktuell för det skotska mästarlaget.

Fotbollssajten skriver att klubben har lagt ett bud på en halv miljon pund, motsvarande 7,6 miljoner kronor. Samtidigt bekräftar Rolf Eriksson att Elfsborg är överens med en utländsk klubb om en försäljning av Anders Svensson, som ska läkarundersökas på måndag.

Avslöjar inte klubben

- Det är korrekt. Men vi har kommit överens om att inte avslöja vilken klubb det handlar om ännu, säger han till G-P.

Anders Svensson, som också uppvaktas av Southampton, blir proffs och stenrik. Frågan är hur mycket Elfsborg tjänar på försäljningen.

En klausul i landslagsmannens kontrakt innebär nämligen att klubben kan mista tiotals miljoner.

- Väsentligt lägre än de 20 miljoner som nämnts, men högre än fem, säger Rolf Eriksson till G-P.

Stor del i egen ficka

Som Sportbladet avslöjade i november förra året, då Anders Svensson var nära en övergång till Sunderland, är hans förra klubb, Hestrafors, garanterad 20 procent av övergångssumman.

Dessutom säger avtalet, som teckades 1999, att Svensson får stoppa en stor del av transferpengarna i egen ficka, troligtvis mer än de 20-30 procent som normalt gäller vid spelarförsäljningar.

Ekonomiskt pressat

- Det var en klausul som skrevs in i hans kontrakt när Elfsborg var hårt pressat ekonomiskt. I dagens läge skulle vi inte skriva ett sådan kontrakt, sa Thomas Nyberg, fotbollsansvarig i klubben.

Började i Guldheden

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM