Sundsvall förvarnat

men Anders Svensson gick inte att stoppa

FOTBOLL

SUNDSVALL

Sundsvall var förvarnat - se upp för Anders Svensson.

Men det hjälpte inte.

Svensson var matchens stora dominant och låg bakom Elfsborgs samtliga tre mål när Sundsvall besegrades med 3-1 (3-0).

Det enda som kunde glädja Sundsvallsspelarna på söndagen var att Anders Svensson verkar vara på väg till Southampton. Därmed kan de slippa honom i nästa möte med Elfsborg.

För på Idrottsparken i Sundsvall var han imponerande effektiv.

- Ändå visste vi att Elfsborgs anfallsspel bygger på snabba spelvändningar med farliga djupledspass från Anders Svenssons fötter, konstaterade Sundsvallstränaren Anders Grönhagen.

- Nu var Anders Svensson och hans mannar ruskigt effektiva och på tolv minuter punkterades matchen.

Sundsvall tog ett litet grepp om matchen i upptakten och bland annat prickade Fredric Lundqvist stolpen med ett tungt skott. Men så i matchens 19:e minut klev Anders Svensson in i handlingen.

Svensson stor matchvinnare

Elfsborgs mittfältsstrateg snappade upp bollen och skickade blixtsnabbt iväg ett djupledspass till Fredrik Berglund som rusade fram längs högerkanten. Berglund sprintade ifrån sin försvarare och skickade in en passning som smet förbi Sundsvallsmålvakten Fredrik Sundfors - och vem dök upp efter en blixtrande 30-metersrush om inte Anders Svensson.

- Vi känner varandra ganska bra Fredrik och jag. Direkt när jag såg att Fredrik fick grepp om bollen visste jag vad som var på gång. Då var det bara att rusa fram och sätta foten på bollen, berättade Anders Svensson.

Minuten senare tackade Anders Svensson för framspelningen genom att servera Fredrik Berglund en perfekt djupledsboll. Trots intensiv uppvaktning hittade Berglund luckan i Sundsvallsförsvaret och krutade in 2-0 i nättaket.

I matchens 33:e minut säkrades Elfsborgs seger då Anders Svensson upptäckte att Andreas Klarström var fri på kanten. Klarström utmanade och gjorde bort GIF-backen Mats Barkemo och hittade Niklas Gudmundsson med ett perfekt pass.

Tre viktiga poäng

- Ett mönsteranfall, konstaterade Elfsborgs tränare Bengt-Arne Strömberg, som hade mycket att glädja sig över.

- Inte minst tre poäng på bortaplan. Det satt verkligen skönt. Vår taktiskt upplägg gick ju hem också, noterade Strömberg.

- När vi erövrade bollen slog vi blixtsnabbt om till anfall. Såväl mittfältare som anfallare var löpvilliga och skapade ytor att lägga passen på. I det läget är Anders Svensson otroligt nyttig, framhöll Bengt-Arne Strömberg.

Andreas Yngvesson skapade det mesta i anfallsväg i GIF Sundsvall, men det var inhopparen Dennis Östlundh som till sist kunde pricka in lagets tröstmål.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM