AIK:s hopp – en spelare med ryggskott...

FOTBOLL

HELSINGBORG

AIK skriker efter en frälsare som kan lösa upp lagets nervknutar.

Han kan heta Mats Rubarth.

- Man behöver inte vara Einstein för att begripa att vi behöver någon som kan köpa oss mer tid med bollen och ingjuta mod hos de andra för att få dem att våga riskera att misslyckas, säger tränaren Olle Nordin.

Trots Mats Rubarths ryggskott var han det enda ljuset i AIK-mörkret. Nu hoppas Olle Nordin att han ska bli den som får laget att resa sig. "Han ger oss mer tid", säger AIK-tränaren.

Mot Helsingborg vågade ingen.

Alla tjongade upp bollen mot anfallarna Andreas Andersson och Nebojsa Novakovic som utkämpade en hopplös bolljakt mot vad som med all säkerhet är allsvenskans absolut just nu bästa försvar.

- Man kan kanske kalla det prestationsångest eller en rädsla för att spela ut. Framförallt efter att vi hamnat i underläge. När Rubarth kommer in ger han oss tid. Han bidrar med en spel-kvalitet jag hade hoppats skulle sätta sin prägel på andra spelare i laget, säger Olle Nordin.

Ryggskottet hindrade Rubarth

Naturligtvis frågar man sig då varför Mats Rubarth kom in först vid 0-2 i 67 minuten, men han hade ryggskott och var egentligen inte ens tänkt att sitta på avbytarbänken.

AIK var aldrig riktigt med i matchen.

- Vi trodde på en uppryckning efter vår avslutning sista 20 minuterna av första halvlek men det tog HIF snabbt ur oss. Vi försökte inte lägga oss på försvar, det var HIF som tryckte tillbaka oss, säger Olle Nordin.

Målvakten Daniel Andersson höll nere förlustsiffrorna till en anständig nivå. För det hade naturligtvis inte sett bra ut om det blivit den brakförlust det lätt kunde ha blivit mot tippade guldkonkurrenten om Alvaro och Hans Eklund haft lite mer flyt i sina avslutningar.

Lång serie ingen tröst för Nordin

Att serien är lång och att trepoängsystemet ger snabba växlingar och att det inte kommer att avgöras förrän sent i höst är ingen tröst som Olle Nordin vill lyssna på.

- Jag tycker inte om tänket att skjuta allt på framtiden. Man måste ta tag i situationen när vi är i den nu.

Då behövs någon som tar tag i det.

Just nu finns bara en tänkbar lösning - Mats Rubarth.

Det är ett tungt ansvar som vilar på nyförvärvet från Örebro.

Så här ska AIK resa sig

Stefan Alfelt