Legendarer - och hjältar hos fansen

Werner och "Knivsta" i ordfajt inför derbyt

FOTBOLL

Motståndarna hatade dem.

Gösta "Knivsta" Sandberg, Djurgården, och Mats Werner, Hammarby, var fotbollsspelare som spelade med hjärtat.

Fansen älskade dem.

Det har gjort dem till levande legender.

Foto: Lotte Fernvall
Sportbladet förde samman två klassiska lirare. "Matte" Werner och "Knivsta" Sandberg.

Sportbladet sammanförde dem för att prata fotboll inför kvällens derby.

De skrattar, drar historier från förr, hetsar varandras lag och skrattar igen.

Inte så konstigt.

Visst kan de än - snacka

När Gösta Sandberg och Mats Werner får tillfälle att snacka fotboll...

...ja, då går munnen.

Hela tiden.

- Det bästa derbyt som spelats är när Hammarby spöade Djurgården med 5-2 säsongen 1978. Vi vände ett 0-2 -underläge till seger, minns Werner.

- Nej, när vi slog dem med 8-1 i början av 70-talet var bättre. Det var i den matchen Billy Ohlsson debuterade i Hammarbys A-lag och gjorde deras enda mål, säger "Knivsta"

I takt med att det kommit in mer pengar inom fotbollen: har spelarna mindre känsla för sin klubb i dag?

- Det var inte som när en annan höll på under 70-talet. Nu blir fotbollsspelarna bra rika på sin idrott. Vi fick i och för sig lägenhet, jobb och kanske en bil fixad. Men det fanns inga månadskontrakt utan man fick pengar för varje vunnen match (M.W).

- Vi var ett kompisgäng som spelade fotboll och det är klart att man fick en en annan känsla för klubben på den tiden. Vann man någon match fick man 50 kronor och kunde gå ut och lattja med kompisarna på puben. Man tog en bärs. Blev det inte seger så såg man inte röken av några pengar (G.S).

Vad kännetecknar ett bra derby?

- Att det är så himla nervöst. Så är det fortfarande och det kan inte vara bra för hjärtat (G.S).

- Att spelarna vill vinna varje duell. Förr var det mer bus, men på ett ärligt vis. Man släppte inte gärna någon förbi sig och det kunde bli en dubb i vaden på närmaste motspelare (M.W.).

Om ni varit tränare för er klubb i dag - vilken taktik hade ni lagt upp inför kvällens möte?

- Det är bara att gå ut och köra. Att ha roligt och se till att varje spelare ger 110 procent. Förlorar man har man i alla fall gjort sitt yttersta (M.W).

- Man måste fullfölja det som man varit bra på under hela säsongen och inte göra något svårare bara för det är derby (G.S).

"Det kan bli avvaktande"

Vad ska man förvänta sig för spelbild i derbyt?

- Risken är att lagen känner på varandra för länge. Det måste hända något i början för att det ska bli fart. Men visst kommer det bli kamp (G.S).

- Håller med om att det oftast kan bli lite avvaktande i inledningen. Oftast är det de som ligger under som spelar den bästa fotbollen (M.W).

Spelas det en bra och publikfriande fotboll i allsvenskan?

- Det finns för få profiler. De som finns försvinner oftast iväg alldeles för tidigt. Ungdomarna borde stanna och försöka ta en landslagsplats innan de sticker utomlands. Framförallt saknas det bra mittfältare. Nu är det bara en enda stor massa som är lika bra (M.W.).

- Mer finesser och bättre spel kunde man givetvis önska ibland. Det tuffa tempot dödar oftast det fina spelet och det var kanske lättare när en annan var aktiv. Sen håller jag med Werner om att de unga spelarna borde stanna i Sverige längre. Man måste kunna ta hand om sig själv först (G.S).

Hyllar sina egna klackar

Vem har den bästa klacken?

- Kan bara vara Hammarby. Vi har ju blivit utsedda till årets bästa klack gång på gång. De har en förmåga att hämta idéer från utlandet (M.W).

- Djurgården är på väg ikapp Hammarby. Det är underbara människor som engagerar sig i järnkaminerna och ger allt för klubben. Sen finns det alltid grupperingar som inte är lika bra och som förstör för de övriga (G.S).

Vilket lag har den bästa truppen?

- Hammarby har en kort trupp och Djurgården har kanske fler spelare som ligger på samma nivå (G.S).

- Trupperna är ganska jämna, men om några år kommer Hammarby ha ett vasst gäng med många duktiga ungdomar på väg fram (M.W).

Till sist måste vi bara fråga Mats Werner om pausunderhållningen i derbyt AIK-Hammarby. Werner och AIK:s gamle kämpe Yngve Leback skulle, från mittcirkeln, leta upp en back öl med bindel för ögonen. Leback tog hjälp av publiken och kom ganska snabbt fram till målet. Mats Werner, däremot, satte fart mot hörnflaggan - och där nere blev han kvar.

Vad hände, Matte?

- Jag sa till dem att en back är alldeles för lite. Det måste vara en pall om man ska hitta rätt.

Mats Werner om...

”Knivsta” Sandberg om...

Fredrik Larsson