Hur många vänner har Olle Nordin egentligen?

FOTBOLL

Man kan inte leva utan vänner, och frågan är hur gott om vänner Olle Nordin har just nu.

Förra gången AIK:s tränare hade sin arbetsplats på Fotbollstadion i Solna, tvingades han sluta, sedan de vänner han då litat på stuckit knivar i massor i den nordinska ryggen.

Onsdagens uddamålsförlust mot Halmstad innebär inget direkt hot, men som man brukar säga i Skottland:

"Vänner är som fiolsträngar - de får inte spännas för hårt".

Det var det som skedde 1990 - de beryktade taktfasta 1-2, 1-2, 1-2 i VM - som gjorde att knivar slipades bland arbetskamrater och andra tyckare i fotbollens högborg och som gjorde att man inte förnyade det kontrakt som låg klart för Olles underskrift.

En 2-3-förlust mot regerande svenska mästarna, visserligen efter rader av tabbar och ett uselt spel präglat av prestationsångest, är ingen anledning att sparka Olle Nordin. Men bara det att Olle tvingas svara på frågan, om han funderat på att ställa sin plats till förfogande, är illa.

Den allsvenska klubb som förfogar över Sveriges dyraste spelartrupp, och där man har ett ansvar mot aktieägare och så sent som för några dagar sedan redovisade en prognos för detta år på minus 13 miljoner kronor, tål inte hur många negationer som helst.

Skrämmande var att se hur lagets bakre kvintett uppträdde mot Halmstad.

Knappast Olles dröm

Man skulle kunna ha trott att de var nybörjare alla fem - men alla fem är faktiskt A-landslagsmän: Daniel Andersson 1, Luke Casserly 6 (Australien), Benjamin Kibebe 1, Teddy Lucic 38 och Erik Edman 1.

Det var knappast så här Olle Nordin hade tänkt sig tiden i AIK.

Nu arbetar Olle i AIK ihop med den i och för sig förträfflige Peter Larsson. Men egentligen hade Olle, sen han fullföljt sitt kontrakt med IFK Norrköping, tänkt sig en helt annan kombination: Olle Nordin - Rolf Zetterlund.

En kombination som blev direkt omöjlig, när AIK i höstas skulle fylla tomrummet efter Stuart Baxter.

Anledningen till detta: AIK:s nye vd Sanny Åslund.

Det var nämligen Rolf Zetterlund som en gång i tiden, 1982, hade placerat spelaren Sanny Åslund i reservlaget. Bara två allsvenska matcher fick Sanny göra det året.

Sanny petad - ingen Z

Året innan, Zetterlunds första av sex som AIK-tränare, hade Sanny spelat 20 matcher men bara gjort tre mål, och Sannys dom var hård redan då:

- Vi anföll bara vid målvaktsutsparkar och som toppforward blev min huvudsakliga uppgift att markera motståndarnas mittback.

22 augusti förra året presenterades Sanny Åslund som AIK-fotbollens nye vd.

5 november hade Stuart Baxter fått nog som tränare.

15 november presenterade vd Åslund den nye tränaren: Olle Nordin.

Någon Rolf Zetterlund fanns inte längre med i bilden, men eftersom detta nu är en historia som cirkulerar bland svenska tränare, kan väl även du läsare få del av den.

AIK är klubben som vill vara störst, bäst och vackrast i Sverige, och som ansvarig tränare får Olle Nordin räkna med att snacket går.

I söndags besökte jag Sundsvall, där Nordin spelade för IFK på 70-talet; "Hingsten" som han kallades för att han sprang som en hingst på kanten.

Även där berättas det Nordinhistorier.

Som när de båda IFK-arna Nordin och Bosse Börjesson samtidigt togs ut till VM-kvalet mot Schweiz i Basel, oktober 1976.

De delade rum, men först blev Olle sur över att han fick sitta på bänken - in i stället för Torbjörn Nilsson med 22 minuter kvar - medan Bosse B fick spela från start.

Sen gjorde Bosse Börjesson första svenska målet, innan Thomas Sjöberg sparkade in både boll och schweizisk målvakt till 2-1 och seger.

Historiens poäng: att Bosse B varken då eller senare fått höra något "Grattis!" eller ens ett "Tack för målet!" från rums- och klubbkompisen.

Sant eller inte sant? Som AIK-tränare utan framgång får Olle Nordin leva med sånt här.