Från guldyra till krislag

Thomas Wernerson om AIK:s fiaskostart: Jag känner igen flera tecken från Göteborg

FOTBOLL

IFK Göteborg 1997, 1998 och 1999.

AIK 2000 och 2001.

- Jag känner igen flera tecken. Och AIK verkar inte kunna komma ur den negativa spiralen, säger fotbollsexperten och IFK Göteborgs före detta klubbdirektör Thomas Wernerson.

Efter fyra guldår 1993 till 1996 kraschlandade IFK Göteborg.

Först flera misslyckade nyförvärv, viktiga spelarförluster, skador och två offrade tränare (Mats Jingblad och Reine Almqvist) senare lade sig stormen kring Kamratgården.

Nu blåser det istället snålt i Stockholm. Kring Karlberg.

Och det finns en som känner igen signalerna.

"Känner sympatier för Olle och AIK"

Thomas Wernerson, Tv-sportens fotbollsexpert som var klubbdirektör under Blåvitts tuffa år.

- Jag såg tecken redan i fjol. Och i går (i onsdags) efter Halmstadsmatchen när jag såg hur Olle Nordin fick svara på alla frågor så fick jag en deja vu. Det var precis så som vi hade det. Och det var jobbigt. Det är inte utan att jag känner vissa sympatier för AIK, säger han.

AIK fick, med hjälp i slutomgången, sin guldfest 1998. Men när laget året efter skulle ta de stora sportsliga stegen räckte man inte till. En andraplats och tungt Champions League-spel följdes upp av en tredjeplats i fjol.

Bra resultat - egentligen.

Men inte för en hårdsatsande klubb med miljonförvärv och ännu högre ambitioner än så.

- Varken fans eller sponsorer accepterar att man satsar på annat än att vinna. Det går inte att be om tid. För oss var det ett fiasko att komma tvåa i allsvenskan och inte klara oss vidare i Champions League 1997, säger Thomas Wernerson.

Han ser många liknelser och en stor bidragande faktor till klubbarnas svackor.

- Vi blev av med vår stomme under ett år. AIK blev av med Magnus Hedman, Johan Mjällby och Krister Nordin. Det var spelare som AIK-fansen kunde identifiera sig med, som de skulle kunnat lita på även när det går dåligt, säger han.

Bara fyra spelare kvar från guldet

Från guldlaget 1998 finns bar fyra spelare kvar: Thomas Lagerlöf och Nebojsa Novakovic plus Daniel Hoch, som dragits med skador, och David Ljung, som inte spelar av familjeskäl.

Thomas Lagerlöf, tillfällig lagkapten när Karl Corneliusson är skadad, håller med Wernerson om parallellerna till Blåvitt.

- Visst har det gått fort när vi förlorat spelare och det är en av orsakerna. Har man en stomme kan man lätt spela in två eller tre spelare, det är svårt när det är så många nya. Men det är bara vi i laget som kan göra något åt det, säger Lagerlöf.

Wernerson tror dock att det blir svårt att vända trenden i år:

- Se på IFK: det är först nu som laget har viljan att vinna igen.

Sportbladet granskar likheterna mellan IFK Göteborg och AIK:s fall – punkt för punkt

Petra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM