Djurgården har bäst fans

FOTBOLL

Djurgården gladfotboll sprider glädje i allsvenskan.

Och nu regerar Järnkaminerna på läktarna.

I Sportbladets första månadsranking av fotbollsfansen, tvingas Hammarbys supportrar abdikera från supportertronen.

djurgårdens bortafölje i Sundsvall och fantastiska derbyshow i tisdags blev avgörande.

Sveriges hetaste fansranking visar också att Änglarna passerar MFF Support, att Kärnan visar storform och att Umeås damernas publik slår ut halva superettans supportrar.

Foto: PETER KJELLERÅS
MÅNADENS VINNARE Järnkaminerna bjöd på en makalös sång- och tifoföreställning i derbyt mot Hammarby i tisdags. För första gången någonsin snuvar Djurgårdens fans Hammarbysupportrarna på förstaplatsen på Sportbladets fansrankning.

1. Djurgården (Järnkaminerna och Sektion F)

Tronen är intagen, Järnkaminerna regerar läktarna. Derbyt i tisdags blev avgörande.

JK visade hög klass på den neutrala arenan, 9 000 (!) fans (plus säkert ytterligare 5 000 djurgårdare) sjöng högre och mer än nånsin,

Sektion F är Sveriges bästa sittplats och visade på Råsundas östra en extrem röststyrka och ett svårslaget tifodeltagande. Klacken buade kollektivt ut idioterna som kastade in bengaler på planen och tog hand om de interna bråkmakarna på södra på ett snyggt sätt.

Lägg därtill ett suveränt bortafölje i Sundsvall (cirka 700) och ett bra tryck i första hemmasegern mot Halmstad och blåränderna kan titulera sig månadens supportrar.

Måste dock höja sig på Stadion för att behålla förstaplatsen.

Hemmasnitt under perioden: 16 066.

2. Hammarby (Bajen Fans)

Bajen har haft två derbyn den senaste månaden och visar som vanligt prov på fingertoppskänsla i rollen som festfixare. Tifo kan de, mot AIK var det mosaik, mot Djurgården konfetti och flaggor. Snyggt och fantasifullt. Men båda gångerna snackades det mest om motståndarklackarnas otillåtna medel (bengaler) som de visuellt häftigaste stämningshöjarna. Ljudmässigt överröstades Hammarbyfansen av såväl AIK som Djurgården och de ständigt dundrande trummorna känns ibland mer som partysänkare än taktpinne. Griniga fans ville storma planen i tisdags och sånt går bort. Bortaföljet har inte varit bra och på Malmö Stadion drunknade de långsamt i det himmelsblå ljudhavet.

Hemmasnitt under perioden: 29 393.

3. AIK (Black Army och ASK)

Röst, sång och ramsor är viktigast säger ofta de äldre, Premier League-inspirerade fansen. En månad helt utan tifo har de fått chansen att visa vad lungorna går för. Det har gått - så där. Lagets bedrövliga spel har visserligen påverkat, men det blir nästan pinsamt hur de många medgångsfansen på norra avslöjas som i matchen mot Halmstad. Har 15 000 människor någonsin varit så tysta på en fotbollsarena som under en 20-minutersperiod i slutet av andra halvlek? Man får en känsla av att AIK-fansen kan, om de vill - men de vill inte. I andra halvlek mot Hammarby och i cupfinalen på Stadsparksvallen tog de ett kollektivt krafttag - mäktigt. Sluta häckla miljonköpen på planen, börja fokusera på läktarstödet och visa att det lysande tifot mot Djurgården inte var en engångsföreteelse.

Hemmasnitt:11 735.

4. Göteborg (Änglarna)

Fortsätter Änglarna på den inslagna vägen kan dominansen från huvudstaden snart vara bruten. Ramsorna är varierade och håller hög klass, men när det gäller röststyrka, tifo och uthållighet har man en bit kvar. Att kunna hylla en av klubbens stora spelare mitt under match, trots att han numera håller till i en konkurrentförening, är stort och skulle aldrig hända i Stockholm. "Det finns bara en Torbjörn Nilsson" är rätt på mer än ett sätt. Det ska sägas att Blåvitts fans haft kanonförutsättningar att visa upp sig med två derbyn och ytterligare en hemmamatch den senaste månaden. Men när enda jämförbara derbykonkurrenten på läktarna (Gais) försvunnit imponeras man ändå av attityden och festglädjen som fanns i matchen mot Öis.

Hemmasnitt:8 062.

5. Malmö FF (MFF Support)

Passerade av Änglarna för första gången på åratal, det svider i många himmelsblå hjärtan. Fansen har inte skött sig dåligt (även om de var märkbart tysta i Örebro), men överraskningarna har uteblivit. Flaggtävlingen mot Hammarby skapade ett helt okej tifo och röstmässigt slog de Bajenfansen ganska klart. Bortsett från den 100 kvadratmeter stora, obligatoriska bortaflaggan med nummer tolv på (lagets tolfte spelare) var ett mindre konfettiregn allt som skedde i tifoväg på Vångavallen. Men supportrarna tackade spelarna för första bortasegern mot TFF på sju år genom att sjunga oavbrutet efter paus. Hur har man laddat inför årets match mot Helsingborg på ett fullsatt Stadion på tisdag? Nära fjärdeplatsen.

Hemmasnitt:7 204.

6. Helsingborg (Kärnan)

Dartpilarna är glömda, åtminstone här och nu. Kärnan är på gång. Röstmässigt närmar de sig de stora, även om det bara är kärnan av Kärnan som håller i gång i 90 minuter. Ragge-line på östra är en mindre version av Djurgårdens Sektion F och kan bli en klar farthöjare på Olympia. En godkänd månad för Helsingborgsfansen, men vi tror att de kan mer. Var är bortaföljet? Var är tifot? Och kan det vara så att sittplats verkligen håller på att vakna till liv?

Hemmasnitt:11 551.

7. Kalmar FF (Kånkelberrys)

Supportrarna ångar på hemma på Fredriksskans. Kånkelberrys har snittat 500 personer i hemmaklacken på norra. Inget tifo att tala om, men de hörs bra och har en av superettans mest röststarka supportrar. Bortaföljet är när resorna inte är allt för långa väl godkänd. Sittplats är godkänd, hemmasnittet överlägset högst i serien - KFF har en publik för allsvenskan.

Hemmasnitt: 4 280.

8. Norrköping (Peking Fanz)

Snittet på över 9 000 från matcherna mot Elfsborg och AIK har sjunkit i takt med poängförlusterna. Tendensen är densamma i klacken, senast mot Örebro hade fansantalet på östra halverats. Men med tanke på resultaten de senaste veckorna (2-10 i mål på tre matcher) låter Peking Fanz både högt och mycket. Men då talar vi om fansen, VM-läktaren är gnälligare än nånsin. Tifot? Tja, ganska häftig jumbohalsduk mot Helsingborg och hyfsat konfettiregn mot ÖSK, men kraven är högre än så.

Hemmasnitt:7 012.

9. Elfsborg (Guliganerna)

Det har varit hårt matchande för Elfsborg och en härlig månad för Guliganerna. Hemmamatcherna (Örebro och Häcken) har varit årets två sämsta på läktarna trots dubbla segrar, men cupfesten i Jönköping för in boråsarna på topp tio. AIK:arna hördes mest, men den folkliga och festliga inramningen berodde till stor del på Guliganerna och de totalt cirka 2 000 västgötarna på plats.

Hemmasnitt:4 770.

10. Sundsvall (Patronerna)

Vilken kanonmånad för Sundsvallspubliken. Ark-, stripe- och flaggtifot mot Djurgården var enastående och det bästa som anordnats på Idrottsparken. Den nya arenan skapar tryck och plötsligt hörs fansens sånger och hejarop. 600 i klacken mot Dif, 300 mot Elfsborg och ett 20-tal charmigt ettriga patroner borta mot Blåvitt.

Hemmasnitt:4 762.

11. Assyriska (Zelge)

Några av superettans mest trogna fans. Supporterklubben Zelge har ett hundratal i klacken på hemmamatcherna, den klassiska trumman är alltid med och flaggorna blir allt fler. Åkte ej till Umeå i onsdags, men är annars på plats på alla superettanarenor - imponerande för ett bottenlag som ofta har fler i klacken borta än hemma.

Hemmasnitt:1 283.

12. Örgryte (Öis Supporterkl)

Öisarna vill mycket. Mot Blåvitt hade tifogruppen Balders Hage förberett ett gigantiskt ballongtifo. Men när leveransen kom visade det sig att munstycken saknades och tifot uteblev. Ett snitt på cirka 300 i klacken under en månad med två derbyn är knappt godkänt.

Hemmasnitt:16 978.

13. Halmstad (Kvastarna)

Guldklackens bortafölje är ett skämt. Mot Djurgården: elva personer, fem matchtröjor och två flaggor. Mot AIK: tre (!) tappra på Råsundas södra. Hemma jobbar Kvastarna desto hårdare med långa fyndiga ramsor och ett helt okej klacksnitt. Men borde inte fansen vara fler med tanke på framgångarna? Vakna Halmstad!

Hemmasnitt:5 361.

14. Gais (Gårdakvarnen och Makrillarna)

I ämnet klackkunskap är de grönsvarta tvåa i Göteborg, och kanske topp sex, sju i landet. Men när en fjärdedel av de tillresta fansen, med flaskor och andra tillhyggen attackerar ett gäng VSK:are före match i lördags rasar man på listan. Supporterklubbarna tar avstånd från bråken, då två fans greps och ytterligare åtta omhändertogs. Det var andra gången på kort tid som Gårdakvarnens rötägg (?) gör bort sig.

Hemmasnitt:1 812.

15 Landskrona (Black & White)

Black & White har en elit på ett par hundra personer. Från den klassiska engelska läktaren håller de liv i Landskrona IP. Och det kan behövas. I motgång gnälls det som på ingen annan svensk sittplats (fråga Reine Almqvist). Jumboflaggan är snygg och bortföljet godkänt.

Hemmasnitt:2 735.

16. Västerås (VSK Sports)

Oskyldiga till upploppet hemma mot Gais. Har skött sig hittills, men klacken består enbart av en liten kärna på 60-80 personer.

Hemmasnitt:1 531.

17. Öster (East Front)

East Front har hållit en jämn och med superettanmått mätt hyfsad klass hela året.

Hemmasnitt:1 725.

18. Brage (Serik Fans)

Medgångspublik när den är som värst. Men Serik Fans har ett 100-tal trogna supportrar som aldrig sviker.

Hemmasnitt:1 702.

19. Häcken (Getingarna)

På Rambergsvallen låter 50 getingar och en trumma ganska hyggligt. Utanför Hisingen hörs man knappt.

Hemmasnitt:4 349.

20. Mjällby (Sillastrybarna)

Intresset ökar för Sillastrybarna. Men de är fortfarande små, cirka ett 50-tal hemma på Strandvallen. Men mot Gais i onsdags åkte 40 man 60 mil för att stötta sitt lag, klart godkänt.

Hemmasnitt:2 463.

21. Trelleborg (True Blue"s)

Frågan är om man kan ha en mer omöjlig uppgift än True Blue"s i Trelleborg? Och när de väl försöker går det mesta snett - 15 ark på västra mot MFF räcker inte för att skapa ett mosaiktifo.

Hemmasnitt:4 583.

22. Gefle (Sky Blue"s)

Sky Blue"s fyllde en månad i går. Ett 50-tal personer mellan 20-30 år utgör klacken som har ett hyfsat bortafölje (till och med folk på Ruddalen senast). Hyfsad stämning även på Strömvallens sittplats så här långt.

Hemmasnitt:2 204.

23. Örebro (Black & White Force)

Små, spridda grupper försöker skapa nånting som ska likna stämning.

Hemmasnitt:7 627.

24. Umeå (damer)

Tina Nordlund och kompani har damfotbollens i särklass bästa publik. Ingen organiserad klack, men tillräckligt många för att knäcka sju superettanklubbar.

Hemmasnitt:1 645.

25. Frölunda (West Front)

Ett 50-tal goa gubbar med flaggor lever för sitt lag, men något allmän-intresse har och kommer förmodligen aldrig att finnas.

Hemmasnitt:661.

26. Enköping

Det har varit tal om att starta en supporterklubb ganska länge, kanske drar man igång till hösten. Än så länge är det tyst på den i år så regniga Enavallen. Riktigt tyst.

Hemmasnitt:1 513.

27. Café Opera

Det kommer ta tid, lång tid innan sagolaget kan skapa tryck på Stadion. Just nu består "klacken" av några tonåringar med flaggor som piper lite på Sofialäktaren.

Hemmasnitt:1 052.

28. Motala

20 stycken 11-12-åringar som trummar och försöker skapa stämning. De lyckas förstås inte.

Hemmasnitt:992.

29. IFK Malmö (Kanariefåglarna)

Har ingen direkt klackverksamhet. Mest äldre farbröder,

familjer och småkillar som klappar när laget spelar bra.

Hemmasnitt:1 276.

30. Umeå

Dåligt väder är ingen ursäkt om man vill slåss med Gif Sundsvall om titeln Norrlands lag. Hälften så många som damlagets publik den senaste månaden.

Hemmasnitt:834.

Utanför listan:

Sylvia

Peking snor alla fotbollsintresserade och snittet håller inte superettanklass. Klack? På Bollspelaren? Nej.

Hemmasnitt: 370.

Vad tycker du om listan? Mejla dina synpunkter till

Mathias Gurestam, Niklas Forsman, Johan Fyrk