Oavgjort ljus i mörkret för Norrköping

FOTBOLL

STOCKHOLM

I den ljusaste av alla årstider har mörkret varit som mest kompakt för IFK Norrköping.

Söndagens bortamatch i fotbollsallsvenskan mot Hammarby, 1-1 (0-1) var det ljus i mörkret laget så förtvivlat letat efter.

För hemmalaget fanns däremot inte mycket att glädjas åt.

- Mina spelare hade cement i fötterna, vi spelade som ett bottenlag, sade tränaren Sören Cratz.

Det var årets sämsta publiksiffra på Söderstadion, men 8 804 personer räckte gott för att Hammarbyspelarna skulle höra budskapet.

Buropen hördes från planen, genom spelargången och ända in i omklädningsrummet, det var ett slutresultat som var en stor besvikelse efter ett spel som gladde få.

- Jag förstår publiken som buade, de har betalat entré och då vill man se bättre spel än så här. Skulle något lag vinna i dag var det Norrköping. Det vore löjligt att påstå något annat, sade Cratz.

Övertag

För det var så det såg ut att bli i första halvlek.

Kristian Bergström misslyckade inlägg blev istället ett skott som höll på att smita förbi Lasse Eriksson till 1-0.

Mikael Blomberg hade en evighet på sig men inte skickligheten när han ensam i straffområdet skulle vända bort Eriksson.

Chanserna fanns där för Norrköping - men också minnena från de senaste matcherna. 0-4 mot Halmstad och 1-5 hemma mot Örebro har gett en plats i allsvenskans botten och självförtroendet har försvunnit med alla förlorade poäng.

I 30:e minuten kom en sådan djupledsboll Norrköpingstränaren Tor-Arne Fredheim vill se, det var bara ett problem, det var Christer Fursth som slog den till Andreas Hermansson.

Orättvis ledning

Hammarbyanfallaren stack emellan Norrköpingsförsvaret, ensam med Eddie Gustafsson chippade han bollen över Norrköpingsmålvakten till 1-0.

Elegant, men långt ifrån rättvist.

- Vi började väldigt bra, hade stadigt grepp om matchen, men när det är tungt, då är det också jäkligt tungt. Vi får en svacka i spelet när de gör 1-0, sade Fredheim.

Det är de svackorna på senaste tiden som blivit början på slutet för laget, det kunde ha blivit så igen om Hammarbys Mikael Andersson gjort 2-0 strax därefter.

Istället:

- Jag sa till dem, jobba som ett lag och inte en och en. Då kommer också målen.

Det målet kom i 59:e minuten av planens kanske bäste spelare - Kristian Bergström.

Den här gången hade IFK Norrköping bredden och djupet i spelet, de hade också Eddie Gustafsson i målet som räddade poängen åt laget i slutskedet när han tippade Johan Anderssons frisparkskanon till hörna.

- Det här gav mersmak, nu måste vi fortsätta så här, sade Fredheim.

För det var en poäng som gav honom fortsatt arbetsro ett litet tag i alla fall.

För Hammarbyspelarna betydde poängen direkta motsatsen.

- Det krävs en skärpning från hela laget, under veckans träningar ska de få veta att de lever, sade Cratz och såg ut som han verkligen menade det.

Tobias Österberg/TT