Vilket farväl av Anders Svensson

FOTBOLL

STOCKHOLM

Anders Svensson kunde inte tagit ett finare farväl av Elfsborg och Ryavallen.

I sin sista match före proffsäventyret blev han matchvinnare genom att göra 3-2 på IFK Göteborg.

- En fantastisk avslutning. Det känns som jag är världens lyckligaste man för tillfället, ler Svensson, omsvärmad av unga fans som vill ha den blivande Southamptonspelarens autograf.

Och det var inte vilket skott som helst som avgjorde. Ett patenterat "Svenssonskott" från 25-30 meter med kraft och fart som gick förbi Bengt Andersson i Göteborgs mål.

Med en minut kvar av matchen byttes Anders Svensson ut och hyllades med stående ovationer av publiken på Ryavallen.

- Man kan inte tro att den här matchen har spelats utan att någon har regisserat den. Fråga mig inte hur vi ska klara oss utan Anders. Det kan jag inte svara på nu, säger Elfsborgs tränare B-A Strömberg.

Berglund tvåmålsskytt

Men det finns fler bra spelare i hans lag. Matchens bäste spelare var Fredrik Berglund som gjorde två av målen. Och ett starkt försvarsarbete bäddade för att ge IFK Göteborg årets första förlust i allsvenskan.

Matchen var mycket underhållande från början till slut. Chanserna avlöste varandra och båda lagen gjorde sitt bästa för att spela bra fotboll.

- Det var två lag som försökte vinna matchen, konstaterar Strömberg.

Göteborg började bäst de första 20 minuterna och tog ledningen genom Jan-Inge Höiland. I det läget fullt välförtjänt. Även om Elfsborg hade bollen något mer var det IFK som hade de farligaste chanserna.

Chockstart

Men Elfsborg hade mycket att spela för denna kväll. - Vi kom tillbaka och var väl så bra i slutet av halvleken, säger Strömberg.

Och då gjorde Berglund sina två mål och gav Elfsborg ledningen.

Men Blåvitt chockstartade den andra halvleken. Efter bara 20 sekunder slog Jimmy Svensson ett inlägg som Martin Ericsson stötte in.

- Vi var bra i första halvlek och det kändes lite onödigt att ligga under. Men vi visade bra moral genom att kvittera så snabbt i andra, säger Göteborgs tränare Stefan Lundin.

Den fina fotbollen fortsatte efter det. Elfsborg repade mod efter det snöpliga baklängesmålet och kom tillbaka med full styrka.

Långa bollar

Och så kom det oerhört vackra målet av Anders Svensson.

- IFK tappade konturerna i sitt spel efter det, ansåg Strömberg.

Ändå samlade göteborgarna ihop sig till en fin spurt. De låg på ett tag för att om möjligt kunna kvittera en gång till.

- Elfsborg gick ner och ställde sig i försvaret. Vi slog långa bollar som inte hittade fram, säger Lundin.

I slutskedet hittade Elfsborg upp i banan igen. Men några mer mål blev det inte.

Det som Anders Svensson gjorde var den perfekta slutpunkten. Både på matchen men framförallt på Anders nio år i Elfsborg.

Det är bara att önska honom lycka till i Southampton.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM