Christoffer Andersson matchhjälte i Skånederbyt

FOTBOLL

MALMÖ

Christoffer Andersson var en glad ung man efter det prestigeladdade Skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF.

Landslagsbacken, i HIF är han yttermittfältare, gjorde matchens enda mål på en halvvolley inför 26 500 åskådare på Malmö stadion.

- Väldigt glad, det målet var något extra, sa han.

Helsingborg dominerade stadions finklippta, gröna gräsmatta totalt och med kritiska ögon borde det blivit ett eller två mål till.

Eller...

- Jo, kanske det, men det blir så här ibland, det är svårt att förklara varför, sa Christoffer Andersson.

Övertaget var så tydligt, det var klasskillnad mellan lagen, och det var bara frågan om när det första HIF-målet skulle trilla in bakom Jonnie Fedel.

Det kom tolv minuter efter pausen, efter ett av flera snabba anfall av HIF. Michael Hansson slog inlägget som Alvaro Santos nickskarvade. Bollen hamnade hos Christoffer som drog till på halvvolley.

- Backen som jag hade mot mig blev helt ställd. Det märktes att han inte spelat så många matcher, sa Christoffer.

Trivs bäst som ytterback

Han drog sin tröja över huvudet och sprang med armarna i luften i en liten segerrunda och det brukar han inte göra.

- Nej, det kom spontant. Målet var härligt speciellt som det stod 0-0.

Han har spelat på de flesta platser i HIF, men trivs bäst som ytterback. Mot Moldavien i VM-kvalet blev det 60 minuter på den plats han gillar bäst.

Yttermittfältare, ja det har gått så där.

- Jag har haft det tungt de tre-fyra matcherna i allsvenskan före den här. Men nu känns det som det lossnat, sa Christoffer.

Gröna, välansade gräsplaner, sommarljumt i luften, då kommer HIF:s spel med snabba omställningar, och passningsidéer med ett tillslag, till sin rätt.

- De är ett väldigt bra lag, sa Brian Steen Nielsen, dansken med 60 landskamper, som debuterade på tisdagen i MFF.

Tungt danskt lass

Han fick dra ett tungt lass som defensiv mittfältare. Men det är klass på hans spel, men det hjälpte inte när medspelarna inte hängde med i hans schackdrag. Malmö var hårt tillbakapressat, backlinjen och mittfältet satt nästan i knäet på sin målvakt och då blev det ett jätteavstånd till anfallarna.

- Brian fick bränna mycket krut, för att vi förlorade bollen så ofta. Nu gäller det för de andra spelarna att lära sig och använda hans egenskaper, sa MFF:s tränare Michael Andersson.

Malmö hade en målchans, när Erik Johansson sköt hårt men bollen gick över i slutet av matchen.

Zlatan Ibrahimovic togs hårt och bestämt av HIF:s mittbackar Jozo Matovac och Jesper Jansson. Zlatan skadades i en nickduell mot Jansson och fick lämna planen på bår i sin sista hemmamatch innan han flyttar till holländska Ajax.

Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM