Zlatan ville nog ha samma läckra sorti som Svensson

FOTBOLL

MALMÖ

Skillnad på avsked och avsked.

På Anders Svenssons läckra sorti och Zlatan Ibrahimovics smärtfyllda farväl.

Lätt är det ändå att förstå, att Zlatan sett tv-bilderna på Anders sista mål för Elfsborg och så gärna tänkt sig ett likadant glädjeskott på Malmö Stadion.

Men där Svensson tog farväl av Ryavallen med segermål och stående ovation, utbytt i 90:e minuten, fick Ibrahimovic lämna Malmö Stadion, utrullad på bår i 79:e, efter en misslyckad insats och ett förlorat Skånederby.

Ej lika falla ödets lotter som det står i Esaias Tegnérs ”Fritjofs saga”, och för att något uppmuntra den dystre lirare som snart hoppar vidare till Aj-Aj-Ajax på sin stukade högerfot, kan man dessutom citera vad Winston Churchill sa efter Slaget om El Alamein 10 november 1942:

”Detta är inte slutet, det är inte ens början på slutet – men kanske är det slutet på början.”

Själv sa Zlatan:

– Man skulle gärna vilja avgöra det här?

Innan han rullades ut på den där båren hade han i alla fall försökt en del:

Zlatan sköt ett långskott på mål, Zlatan sköt ytterligare ett långskott som strök stolpen och märkligt nog gav MFF hörna, Zlatan bytte dojor två gånger med tio minuters mellanrum, Zlatan tacklade Jesper Jansson bakifrån och var snuddande nära varning, Zlatan dribblade – men felet Zlatan gjorde denna dag var att han dribblade i stillastående och det var länge sen svenska backar programmerade in dom dribblingarna.

Dagens betyg: med knapp nöd godkänt och efter en grann öppning på årets serie har Zlatanfebern dämpat sig. Faktiskt inte ett allsvenskt mål sen 23 april.

Skånederbyt var länge en skitmatch

Länge var derbyt en ren skitmatch, där första halvleken kännetecknades av att bollen gick från blå till röd till blå till röd till blå?

Några undantag fanns, bland annat två 50-metersbollar ut till vänster från MFF:s nye danske mittfältare Brian Steen Nielsen framför fötterna på först Olof Persson och sen Peter Ijeh.

Där finns en passningsspelare av rang, och såna crossbollar har man inte sett i Malmö sen Kjell Rosén på 40-talet matade Stellan Nilsson på samma sätt.

Men frågan är väl om två bollar framåt uppväger 15 bakåt och i sidled? Än vet vi inte om dansken är värd sina modiga två miljoner i årslön.

Matchen tog sig i andra halvan. Tempot höjdes direkt, men sen Christoffer Andersson pangat in segermålet och Helsingborg kunde spela på resultatet framstod klasskillnaden mellan lagen bara ännu mer.

Sven Andersson gjorde sin 416:e allsvenska match och tangerade Thomas Ravellis rekord i en av sina lugnaste matcher någonsin.

Klara överbetyg i Helsingborg åt Mikael Gustavsson, Jesper Jansson och Jozo Matovac bland backar, åt Michael Hansson till vänster på mitten och åt Alvaro Santos på topp.

Malmö hade bara en som kunde mäta sig med dessa fem: mittbacken Daniel Majstorovic.

Att flyga från Arlanda till Sturup var förresten som att komma till ett annat land. Att lämna regn och rusk för sol och värme och där flygbussen tog sig fram de tre milen in till Malmö stod blommorna på parad.

Två lirare borta – men det kommer alltid nya

Den orangeröda vallmon vid Svedala, blålila och rödlila lupiner vid nästa vägmöte, de blommor jag brukar kalla prästkragar men som förmodligen är något ogräs vid nästa avtagsväg. Och så vallmon igen?

Det var som om blomstren själva uti vår Herres hage ville säga, att även om du plockar de vackraste exemplaren så kommer det alltid att spira nya.

Så är det också med Anders Svensson och Zlatan Ibrahimovic, två av de raraste örterna i årets allsvenska, två undantagsspelare.

Men det kommer alltid nya.

Detta läste jag i vägrenen från Sturup till Malmö.

ARTIKELN HANDLAR OM