”Jag trodde benet var av”

Zlatans bittra avslut– tung derbyförlust och utburen på bår

FOTBOLL

MALMÖ

Det var ju inte så det skulle sluta.

Zlatan Ibrahimovic utburen på bår i sin sista match inför hemmapubliken på Malmö stadion.

–Jag trodde att jag hade brutit benet, säger Zlatan.

Foto: krister hansson
SMÄRTFYLLT AVSKED Zlatan Ibrahimovic fick ett smärtfyllt farväl på Malmö Stadion. I den 79:e minuten skadade Zlatan högerfoten efter en luftduell och MFF-stjärnan fick bäras ut på bår.

Åtta minuter före slut kom han ner snett och fick hela sin kroppstyngd (84 kg) på högerfoten efter en luftduell med Jesper Jansson.

– Jag fick in min fot mellan hans ben och den bara böjdes åt sidan. Det gjorde skitont.

Om några veckor börjar hans proffskarriär i Amsterdam som Ajax dyraste spelare någonsin. Kom det inte några tankar om vad en allvarlig skada skulle kunna betyda för den karriärstarten?

– Nej, inte alls. Så tänker jag inte.

I dag ska han undersökas av läkare men förmodligen handlar det bara om en stukning vilket innebär att han i så fall kan spela mot Halmstad nästa tisdag.

Upplagt för en härlig derbyfest

Förutsättningarna för en riktig fotbollsfest var perfekta men Helsingborg var oerhört mycket bättre som lag än Malmö och Zlatans konststycken gick inte riktigt hem. Det blev ofta en dragning för mycket.

– Jag kände mig lite i obalans efter den lårkaka som jag fick på sista träningen. Synd, för det var lite extra med så mycket publik. Fast det var inget som gjorde mig nervös. Lika bra att vänja sig. I Amsterdam går det in 52 000.

Två distansskott och föralldel en hel del lyckade dribblingar blev facit men de flesta gick nog hem och tyckte – Zlatan har själv skapat nästan orimliga krav på sig.

Hade han fått bollen när han befinner sig i mer klara målsituationer hade effektiviteten säkert också blivit desto större.

– Jag kan inte göra allting själv. Det kändes som vi var helt stela. Vi backade ner för mycket och var rädda. Ingen ville ha bollen. Vi kom snett på det. Det är något som saknas.

Zlatan: Helsingborg vinner allsvenskan

I Helsingborg ville alla ha bollen och alla ville dessutom göra något med den.

– HIF vinner allsvenskan, säger Zlatan.

Som var extra imponerad av två motståndare:

– Den långe ljuse mittbacken, han var riktigt bra, och så Alvaro.

Den långe ljuse mittbacken heter Jesper Jansson – men sånt håller inte Zlatan koll på.

– Jag glömmer hela tiden vad han heter, men är han inte bror till han Ulrik på mittfältet? undrar Zlatan.

Jodå.

Snart är ändå allsvenskan ett avslutat kapitel. En bortamatch mot Halmstad återstår och sen dröjer det förmodligen 10–15 år innan det ens blir tal om att flytta hem.

– Jag längtar efter att få komma ner till Holland. Gör det mer och mer ju närmare det kommer.

Efter 1 juli är han Ajax spelare. Innan dess hoppas han hinna åka på en kort tripp till någon varm plats för att ladda om.

– Synd att jag inte blev varnad. Då hade jag fått längre semester.

Anders Frisk famlade lite efter det gula kort som skulle fått Zlatan avstängd ännu en gång och ärligt talat hade det inte varit fel. Två gånger gick han alldeles för bryskt fram mot den där långe ljuse mittbacken.

Stefan Alfelt