- Kritiken har fört oss samman

AIK-tränarens genidrag med gamle skyttekungen ger klubben arbetsro

1 av 2 | Foto: RALF BERGMAN
äntligen seger När målskyttet varit som bortblåst och frustrationen gjort sig gällande hittade Andreas Andersson spelglädjen igen. Han gjorde det som högermittfältare och fick jubla ikapp med Patric "Långås" Andersson efter hans 1-0-mål.
FOTBOLL

SUNDSVALL

Mer än tre veckor utan en vinst och en knepig bortamatch i Sundsvall.

Då flyttar Olle Nordin ner Andreas Andersson på mittfältet.

Ett genidrag som gör AIK till ett vinnande lag.

Andreas omtalade målkänsla förde honom från lilla Degerfors till IFK Göteborg och därefter vidare mot ett spännande proffsäventyr i italienska Milan och engelska Newcastle.

Men vad gör man när krutet tycks ha torkat för en gammal skyttekung?

Olle Nordin har funderat en tid och inför den viktiga bortamatchen mot Gif Sundsvall valde han att placera Andreas Andersson som högermittfältare.

- Jag hoppas att Andreas sätt att utmana, hans fart och fräckhet ska få med både honom själv och våra forwards i spelet, resonerade Nordin.

"Bara millimeter från succé"

Han fick alldeles rätt.

Andreas snurrade stundtals friskt med Sundsvallsbackarna, slog några fina inlägg, ett par crossbollar. Men framför allt skapade han helt på egen hand några riktigt heta målchanser.

Det var nästan lite av David Beckham över hans insats.

- Andreas gjorde en utmärkt insats, bara millimetrar från succé. Jag hade så gärna unnat honom den där sista utdelningen, säger Nordin.

- De senaste matcherna har varit oerhört frustrerande eftersom jag aldrig kommit med i spelet. I dag var jag mer delaktig än på länge och kunde utnyttja min snabbhet - det känns inte minst i benen, säger Andreas med ett leende.

Är det här din framtida position i AIK?

- Inte en aning, jag spelar där det blir bäst för laget. Men visst är det en intressant roll, även om jag inte är helt ovan den sedan tidigare. Jag har till och med spelat en landskamp som högermittfältare, säger Andreas Andersson.

Hela AIK-lägret pustade av lättnad efter 2-1-segern mot Sundsvall.

Kritiken från massmedia och de egna fansen har varit påfrestande under de senaste veckorna.

- Men samtidigt har all negativ kritik svetsat oss samman, säger Olle Nordin och får medhåll av lagkaptenen Thomas Lagerlöf - som prickade in det avgörande 2-0-målet tre minuter från slutet.

AIK undkom med blotta förskräckelsen från mötet med Sundsvall och ingen hade protesterat om hemmalaget fått med sig en poäng från mötet.

Nu log lyckan emellertid mot AIK.

För första gången sedan 2-0-segern över Häcken den 28 maj.

Patric Anderssons 1-0-mål efter en halvtimmes spel var exempelvis en rejäl bjudning från Sundsvallsmålvakten Fredrik Sundfors.

Ett slumpmål som är så oerhört viktigt, så förlösande, för lag som befinner sig i uppförsbacke.

- Det har varit en omtumlande period, men vi är så pass klarsynta över vår situation att vi inte blåser faran över än, säger Nordin.

Nordin inte nöjd med spelet

Det är bara hårt arbete som gäller i fortsättningen.

Och allt kan fortfarande bara bli bättre, anser AIK-tränaren.

- Jag är inte alls nöjd med vårt spel, däremot hade spelarna en suverän attityd i dag. Men det räcker tyvärr inte med att AIK vinner.

- AIK ska helst vinna med flera mål och AIK ska spela briljant fotboll. Men glöm inte att vi fortfarande befinner oss i en uppförsbacke.

Andreas Andersson är inte ett dugg orolig för att AIK ska parkera som ett mittenlag - utan chans på medaljerna.

- Nej, vi vet att vi har hög kapacitet, det gäller bara att plocka fram den. Och det ska vi jobba vidare på, säger han.

Pelle Ehnberg