Ny seger för Djurgården

FOTBOLL

STOCKHOLM

Efter två omgångar i allsvenskan låg Djurgården sist i tabellen.

Nio förlustfria matcher senare har nykomlingen avancerat till fjärde plats.

3-1 mot IFK Göteborg visade än en gång att Djurgården blir att räkna med.

- Det känns underbart just nu. Tre poäng, bra spel och härlig publik, sade en mycket nöjd Sören Åkeby, tränare i Djurgården.

Och visst trivdes de drygt 13 000 åskådare på Olympiastadion De fick se Djurgården spela upp till en lustiger dans i den andra halvleken och vända underläge 0-1 till 3-1 på 22 minuter.

- Vi vet att vi är starka i andra halvlek, det har varit så tidigare, men jag vet inte riktigt varför, sade Patrik Eriksson-Ohlsson, som med sin blonda kalufs visade vägen.

Eriksson-Ohlsson nickade in kvitteringen på hörna, som vanligt väl slagen av Stefan Rehn.

Rehn var än en gång en av de bästa spelarna. Han erkände också att det kändes lite extra att spela mot sina gamla lagkamrater efter fem säsonger i Blåvitt.

Rivstart

Men planens mittfältskung var inte särskilt bussig ute på plan. Förutom en perfekt hörna vid Djurgårdens kvittering, gjorde han 2-1-målet då rutinerade Bengt Andersson och Magnus Erlingmark inte kunde bestämma sig vem som skulle ta bollen.

- Då springer jag vill in där och ser vad som händer, tänkte jag, berättade Rehn.

- Sedan tar bollen på mig och går in i mål.

Efter en rivstart i första halvlek av Djurgården mattades hemmalaget. IFK Göteborg tog hand om mittfältet och dom långa uppspelen. 0-1 gjorde Gustaf Andersson, som enkelt rullade in bollen bakom Andreas Isaksson, sedan Dif-försvaret bjudit honom på fri yta.

- Då tyckte jag att vi hade koll på matchen och det kändes bra inför andra halvlek. Men då tar Djurgården över och förlägger spelet helt på vår planhalva, sade Blåvitts tränare Stefan Lundin.

Lundin avslöjade att målvakten Bengt Andersson dras med en skada på höger knä och kunde aldrig använda sitt naturliga skottben vid bakåtpassningar.

- Det blev ett problem för oss, men jag kunde inte byta ut Bengt eftersom han ju gjorde flera bra räddningar, ansåg Lundin.

Bättre tryck framåt

En anledning till att Djurgården fick bättre tryck framåt var också att Åkeby bytte in Jones Kusi-Asare från högerkanten till mitten i kedjan. Kusi-Asare blev därmed den viktiga bollhållare som laget hade saknat, han innebar att mittfältet fick tid att vända upp. Och med Rehn, Magnus Pehrsson samt Andreas Johansson på bred front kunde inte Blåvitt stå emot.

Rättvist också att Kusi-Asare fick göra 3-1, underbart framspelad av Niclas Rasck, som via en tunnel kom fri på högerkanten.

I och med segern har Dif tagit 17 poäng och inte förlorat sedan 21 april. Därmed skiljer det bara fem poäng mellan första- och tiondelag i den jämnaste allsvenskan på länge.

Stig Lindmark/TT