Herminator hetast i topplaget Hammarby

Tvåmålsskytt trots att han spelade på sputor

FOTBOLL

STOCKHOLM

I 90 minuter bjöd Andreas Hermansson på ett av allsvenskans bästa anfallsspel i år. Med två mål låg Hammarbyspelaren bakom 3-1-segern mot Helsingborg.

En kvart senare haltade han ut från sjukrummet på Söderstadion. Värken i foten var oerhörd.

- Vet inte om jag ens tar mig ut till bilen, jag har djävulskt ont i vänsterfoten just nu, grimaserade Hermansson.

Foto: PETER KJELLERÅS
Tvåmålsskytten Andreas Hermansson.

"Herman" hade inte tränat på två veckor innan matchen mot Helsingborg. In i det sista var det osäkert om han skulle kunna vara med.

Men med lite smärtstillande och norrländsk tjurighet kom Andreas till spel. Och som han spelade.

Helsingborgs rutinerade mittbackspar Jozo Matovac och Jesper Jansson blev både uppsnurrade och frånsprungna av "Herman".

Dessutom lurade han bort målvakten Sven Andersson två gånger.

- Jo, det gick bra, men det var en laginsats, säger han ödmjukt.

- Men det kunde faktiskt blivit både ett och två mål till, den där sista, när jag lobbade över Sven Andersson var väldigt nära, fortsatte Hermansson.

För tidig semester

Om Hermansson var hetast i Hammarby, var Helsingborg svalare än på mycket länge. De hade bråttom ut från Söderstadion för att hinna med flyget och för att starta en veckolång semester. Men det verkade som om stjärnorna i Helsingborg redan hade börjat tänka på ledigheten.

Det såg segt och långsamt ut med både löpningar och passningar. Skytteligaledaren Hasse Eklund, nu till höger i en offensiv mittfältsroll, var till exempel osynlig hela matchen.

- Vi blev ängsliga och stressade när vi låg under och det är inte bra. Passningsspelet gick sakta och vi hittade inte rätt i våra positioner, sade Helsingborgs tränare Nanne Bergstrand bekymrat.

Bergstrand har en del att tänka på under semesterveckan om Helsingborg skall infria favoritförväntningarna.

Bild skadad - ersättaren gjorde mål

I Hammarby var det desto muntrare miner, även om mungiporna drogs ner en aning efter 23 minuter i första halvlek då Andreas Bild skadade sig. Han trampade snett och fick en kraftig stukning i vänster vrist.

Mikael Andersson kom in istället och åtta minuter senare hade han gett "Bajen" ledningen.

- Fy fan vad roligt att "Micke" fick göra målet, jag hoppades ett tag att vi skulle vinna med 1-0 och att han skulle bli matchhjälte, sade tränaren Sören Cratz.

- "Micke" är oerhört ödmjuk och stället alltid upp för laget. Det här är ingen cirkus där man uppträder en och en, det är ett lagspel där alla hjälps åt, fortsatte Cratz.

Det fanns många hjältar i Hammarby, som nu är i delad serieledning. Men den största var ändå Andreas Hermansson. Nu i delad skyttetopp med sju mål, tillsammans med Eklund.

- Den här veckan ska jag vila - också, log han lite snett och haltade ut från Söderstadion.

Stig Lindmark/TT