Blåvitt upp i serieledning

Effektiva Göteborg besegrade ineffektiva Norrköping

FOTBOLL

IFK Göteborg bröt sin förlustsvit och besegrade Norrköping med 2-1.

Göteborg kan tacka Bengt Andersson och de fasta situationerna för segern som gav serieledning.

– Vi gör en väldigt bra match, men förlorar mot ett turligt Göteborg. Jag är bedrövad, sa Norrköpings tränare Tor-Arne Fredheim till Canal+ efter matchen.

– Ett lag med stark moral har den där lilla turen, sa Göteborgs tränare Stefan Lundin.

Foto: LASSE ALLARD
BEDRÖVAD Norrköpings tränare var besviken efter matchen.

Det var Norrköping som inledde matchen bäst. Alexander Östlund sprintade ifrån en långsam och trögstartad Magnus Erlingmark två gånger och skapade frilägen med Bengt Andersson.

Göteborgsmålvakten kom dock ut bra och kunde avvärja båda gångerna. Efter missarna såg det ut som en viss osäkerhet spred sig i Norrköpingslaget.

Göteborg kämpade sig in i matchen och på två fasta situationer inom loppet av en minut gjorde laget två mål. Snacka om effektivitet.

Två frisparkar resulterade

1-0 i 23 minuten. Jimmy Svensson måttade en frispark mot Magnus Erlingmarks huvud. Han kom upp bra och kunde styra in bollen bakom en chanslös Eddie Gustafsson.

2-0 i 24 minuten. Martin Ericsson sköt en frispark från strax utanför straffområdesgränsen över muren mot Eddie Gustafssons högra stolpe. Eddie var där, men kunde inte riktigt hålla den. Gustaf Andersson höll sig framme och petade in bollen som retligt långsamt rullade över mållinjen.

Efter detta kontrollerade Göteborg händelserna på banan. Gustaf Andersson löpte bra och mycket längst fram och det skapade några bra chanser, men inga mål.

– Vi saknar det där lilla extra för att göra ett tredje mål som skulle dödat matchen, sa Stefan Lundin efter matchen.

Göteborg drog sig tillbaka

Norrköping gav dock inte upp utan fortsatte att anfalla och i takt med att Göteborg föll längre och längre tillbaka i banan för att försvara sin ledning blev chanserna farligare och farligare.

Till slut kunde Norrköpings lagkapten Thomas Olsson reducera med en kvart kvar. Han kom in till vänster i straffområdet och placerade in bollen i bortre krysset. Snyggt.

Norrköping fortsatte att fylla på med många spelare och i slutminuterna på ett inlägg var inhopparen Mathias Gravem framme och nickade från en meters håll. Men Bengt Andersson var där och gjorde en otrolig reflexräddning.

– Den får jag tacka lillesyrran för, sa Bengt Andersson till Canal+ efter matchen och syftade på att hon varit handbollsmålvakt.

Norrköping skapade inga fler chanser och Göteborg kunde därmed bryta sin förlusttrend och vinna i allsvenskan för första gången sedan 28 maj - då Örgryte besegrades.

För Norrköping ser det tungt ut. I dag flöt spelet bra - framför allt i andra halvlek, men laget har otroligt svårt att utnyttja de chanser som skapas. Hela 25 skott sköts, men bara åtta träffade mål. Ineffektivt.

Kalle Anrell