Halmstad kom igen från tvåmålsunderläge

Tommy Jönsson kvitterade på straff på övertid

FOTBOLL

Två klara 2-0-segrar.

Och en jämn match som slutade 3-3.

Det var dagens utdelning i allsvenskan.

Malmös Hans Mattisson är tillbaka igen efter skada. På allvar.

I den första halvleken gjorde han två mål. Det första på ett volleyskott som inte såg otagbart ut. Den andra på ett genombrott som han enkelt avslutade i bortre hörnet.

De var de enda målen i första halvlek som Malmö dominerade.

I andra halvlek reducerade Stefan Selakovic i 56:e minuten. Bara fyra minuter senare blev Malmös Brian Steen Nilsen utvisad och det såg ut som om Halmstad skulle kunna vända matchen.

Tveksam straff

Med femton minuter kvar fick Malmö en straff av domaren Anders Frisk. Mycket tveksamt dömt. Tv-bilder visar att bollen tar i huvudet på Halmstads-backen Emil Jensen - inte på armen.

Erik Johansson satte bollen säkert i mål och matchen verkade avgjord.

Halmstad gav dock inte upp utan fortsatte pumpa på. Laget flyttade upp Michael Svensson i anfallet.

Det gav resultat. Henrik Bertilsson reducerade till 3-2 i 83:e minuten.

Och på övertid fick Halmstad straff efter att Jonnie Fedel rivit omkull Stefan Selakovic. Mycket onödigt av Fedel.

Fedel var på bollen

Straffen satte förre Malmöspelaren Tommy Jönsson säkert i mål. Även om Fedel var på bollen.

Matchen slutade därmed 3-3 och det var två besvikna lag som lämnade planen. Båda lagen behövde tre poäng för att inte tappa mark i toppstriden, men för Halmstad var en poäng bättre än ingen.

- Spelmässigt kunde vi gjort en bättre prestation. Men poängen och det sätt som killarna repade sig efter pausen gör att jag ser med tillförsikt mot matchen mot Bohemians på onsdag, sa Tom Prahl till TT efter matchen.

På Råsunda vann AIK enkelt över gästerna från Sundsvall.

I slutskedet av den första halvleken gick Sharbel Touma omkull i Sundsvalls straffområde efter en duell med Per Nilsson - nästa år i AIK.

Domaren Anders Kovacs blåste för straff. Touma tog själv hand om den. Han placerade säkert in bollen bakom Fredrik Sundfors i Sundsvall-målet.

Säker AIK-seger

I den andra halvleken kontrollerade AIK matchen, men när Jon Ericsson kom in istället för Cain Dotson blev det bättre fart på Sundsvall. Ericsson hittade i sin första bollkontakt veteranen Leif ”Foppa” Forsberg framför mål. Dime Jankulovski tvingades sträcka ut i sin fulla längd för att hålla bollen framför mållinjen.

Martin Åslund fick chansen som forward i AIK. Och den chansen tog han. I den 79:e minuten fick han bollen utanför straffområdet, efter några snabba steg drog han till med vänstern och en felplacerad Sundfors kunde inte hindra bollen från att placera mållinjen.

En viktig seger från AIK som därmed har lite häng på toppen. Laget är nu fyra poäng efter IFK Göteborg och Hammarby. Med en match mer spelad.

- Det känns lite befriande, dels med poängen men även med det positiva spel vi visade upp, sa tränaren Olle Nordin till TT.

I Sundsvall gjorde Michael Brundin debut. Han spelade sju minuter och hann inte göra så mycket. Men fick publikens jubel.

- Jag trodde inte jag skulle uppmärksammas så här mycket, med det hade nog varit annorlunda om vi ledde med 3-0, sar han med ett skratt till TT.

Norrköping vann bottenmötet

I bottenmötet mellan Häcken och Norrköping på Rambergsvallen var det östgötarna som var det bättre laget.

Inte så svårt eftersom matchen höll mycket låg klass.

Norrköpings seger var ändå fullt rättvis med 2-0. Målen inprickade av Jonas Wallerstedt och Mattias Flodström efter tveksamma ingripanden av Häckens målvakt Joakim Olsson.

Två forwardsmål alltså. Skönt för de hårt kritiserade anfallarna i Norrköping.

- Vi hade ingen aggressivitet i laget. Norrköping vann i stort sett alla andrabollar och vi pressades hela tiden. Vi skapade bara två målchanser på hela matchen, och det är för dåligt, sa Torbjörn Nilsson till TT.

Norrköping fick i matchen två spelare skadade. Mittfältarna Thomas Olsson och Mattias Östberg tvingades lämna matchen.

- Jag vet inte hur allvarliga skadorna är. Vi får se till veckan, sade Norrköpings hårt prövade tränare Tor-Arne Fredheim till TT.

Norrköping lämnar i och med segern över kvalplatsen till Häcken.

aftonbladet.se ([email protected])