Drömmål tog Bajen till serieledning

”Vi bryter och ställer om så snabbt att motståndarna knappt vågar anfalla”

FOTBOLL

STOCKHOLM

Lag kan byta tränare av olika anledningarna.

För att man spelar för roligt - som jumbon Trelleborg.

Eller för att man spelar för tråkigt - som serieledande Hammarby.

- Men jag kommer att kämpa till sista fighten. Killarna har visat en underbar inställning, säger Hammarbytränaren Sören Cratz efter 4-1-segern mot skåningarna.

Foto: Peter Kjellerås
Johan Andersson gjorde ett riktigt drömmål redan i den andra matchminuten. En frisparksskanon i krysset.

Den 25 juni vann Hammarby med 3-2 borta mot Trelleborg. Sedan dess har det varit turbulent på tränarsidan i båda lagen. Trelleborg sparkade danske Ole Mörk som försökte förmå skåningarna att lira en offensiv 4-3-3-fotboll och i stället återgick man till den trygga och mindre spektakulära "Westerbergmodellen".

I Hammarby fick Sören Cratz för två veckor sedan veta att han inte skulle ha jobbet kvar efter den här säsongen. Anledningen var att styrelsen tyckte att laget inte spelade tillräckligt offensiv fotboll och i stället nu har kontrakterat Anders Linderoth till nästa säsong. Detta trots att bottentippade "Bajen" var och är ett topplag.

Eter måndagens 4-1-utspelning av Trelleborg är uppe i serieledning - efter fantastisk fotboll och fyra fenomenala drömmål.

- Tråkig fotboll kan man diskutera hur länge som helst. Vi spelar enormt effektiv fotboll. Vi bryter och ställer om så snabbt att motståndarna knappt vågar anfalla, säger Cratz.

Drömstart för Hammarby

Trelleborg hade inte ens haft bollen innan Hammarby tog ledningen. Det hade bara gått en minut och en sekund då Söderstadion skanderade "skjut, Johan, skjut".

Johan Andersson sköt - och som han sköt.

En praktträff från 30 meter susade in via ribban bakom Trelleborgs 18-årige målvaktsdebutant Fredrik Persson som förstenad bara kunde stirra efter projektilen.

Anderssons kanonmål följdes upp av ytterligare tre till synes otagbara högerkanoner. Två gånger Kennedy Bakircioglü (2-0 efter knappa kvarten och 4-0 med en dryg kvart kvar) och en gång Peter Markstedt (3-0 tolv minuter in i andra).

Det var utklassning och show. Ett lag som bubblade över av självförtroende mot ett som vilset letade efter detsamma bakom varje grästova.

- Jag tror faktiskt vem som helst skulle kunna vara tränare för det här laget just nu. Vi har en otroligt fin stämning i laget, säger Cratz.

Trelleborgstränaren Alf Westerberg tog även han ton i Hammarbys hyllningskör.

- Det är bara att gratulera Sören. Jag tror att Hammarby kan gå hela vägen.

Bad om ursäkt

Westerberg bad till och med om ursäkt för Trelleborg reduceringsmål, ett självmål av Johan Andersson, då hammarbyaren Mikael Andersson låg skadad.

- Killarna såg honom inte. Så osportsliga är vi inte och det var ju tur att det inte stod 0-0.

Finske mittfältskämpen Tommi Grönlund är den ende som kan få plus hos gästerna.

I Hammarby är Johan Andersson och hans mittbackskollega Jonas Stark stommen i Hammarby. Bra var också tvåmålsskytten Kennedy Bakircioglü, vänsterbacken Mikael Hellström och anfallaren Peter Markstedt.

Hammarby leder allsvenskan tre poäng före IFK Göteborg som på tisdagen spelar hemma mot Djurgården.

Lars Markusson/TT