Nu kan Bajen gå hur långt som helst

FOTBOLL

Fyra fantastiska fullträffar i ett fenomenalt målfyrverkeri och Hammarby leder allsvenskan!

Åtminstone till kvart i nio ikväll.

Men stämmer mina teorier om Bajens flyt just nu, så får man av Djurgården i kväll i Göteborg precis den hjälp man behöver för att "gamla, fattiga Hammarby" även efter en fullständig 15:e omgång ska leda serien.

Elva omgångar kvar - och nu kan det naturligtvis gå hur långt som helst.

En fräsande frispark från Johan Andersson, dubbla Kennedy Bakircioglü-kanoner och en hårt skruvad Peter Markstedt-boll vid bortre stolpen"

Det har gjorts många snygga mål genom åren på Söderstadion, men sällan - förmodligen aldrig - har där skjutits så många hårda målskott i samma match.

Fullsatt förstås och det hade nog gått att sälja ut dubbla Söderstadion den här kvällen trots att Hammarby mötte allsvenska jumbon - så hett glöder Söders bröder just nu.

Publiken trivs, och härligt är att höra hur man i slagkraftiga ramsor pikar sin egen styrelse och för den del alla oss fotbollsskrivare som tippat Bajen i botten - själv hade jag laget på kvalplats som tolva:

"Tråkiga Bajen, ja, det är tråkiga Bajen"" efter 2-0 och "Bajen åker ur i år"" efter 4-0.

Sedan Sören Cratz för en knapp månad sedan fick reda på, att han inte skulle få något förnyat kontrakt och att klubben i framtiden skulle spela en roligare fotboll, har det gått som på räls.

Efter fem raka segrar - 2 x Helsingborg, 2 x Trelleborg och 2-1 borta mot Halmstad - ligger det tippade bottenlaget i topp på tabellen.

Ödmjuk Cratz hyllar spelarna

Hemligheten?

- Den underbara inställningen, grabbarnas ödmjukhet inför uppgiften. Det är grabbarna som skapar stämningen, tränarens roll är överdriven, säger Sören Cratz i ett försök att tona ned sin egen roll.

Visst, tränarens roll är ofta överdriven, men det vet alla som sysslat med lagidrott, att tränarens roll är att bygga ett lag och att sedan få detta lagbygge att fungera.

Något som Sören Cratz verkligen lyckats med.

Han har allsvenskans just nu bästa duo på topp, även om samarbetet mellan de båda, Peter Markstedt och Andreas Hermansson, inte funkade speciellt bra den här kvällen, eftersom Trelleborgs Thomas Magnusson hade helkoll på sin gamla klubbkompis Hermansson.

För ovanlighetens skull lyckades däremot Kennedy Bakircioglü hitta rätt med sina skott, Mikael Hellström var lysande som vänsterback, Christer Fursth ett föredöme som lagspelare och 20-årige högerbacken Peter Holm är ett jättelöfte - trots att tränare Cratz i alla de fem senaste vinstmatcherna bytt ut honom under andra halvleken.

Och sen har vi ju dessa tre Anderssöner - Johan, Mikael och Jonas.

Jag minns en gammal svensk 40-talsfilm, "Vi hemslavinnor", med Dagmar Ebbesen i huvudrollen som hembiträde i fin familj där hennes okände son Gunnar Andersson (Karl-Arne Holmsten) dyker upp som friare till dottern i denna fina familj, och friherren säger:

"Han heter ju Andersson, och det är inget fel i vår demokratiska tid""

Nej, verkligen inte. Inget fel i Hammarby heller.

Johan Andersson kommer göra fler kanonmål

Johan Andersson påstår, att han aldrig mer kommer att skjuta lika hårt som vid 1-0-målet.

Snick-snack! Johan har pangat in såna mål tidigare, och han kommer att göra det igen.

Mikael Andersson och Jonas Andersson har blivit den idealiska duon mitt på mittfältet, och som så ofta med lyckade konstellationer är det en annans olycka som bäddat för detta.

Inget ont om Andreas Bild men det var när Andreas stukade foten mot Helsingborg hemma 2 juli och tvingades utgå i 17:e minuten till förmån för Mikael A, som Cratz fann sin dubbel-Andersson på mitten och "Tråkiga Hammarby" förvandlades till "Roliga Hammarby".

Dessförinnan hade Cratz oftast använt de alltför lika spelartyperna Bild och Micke A tillsammans i mitten, och de gånger Jonas A fick spela var det på kanten.

Jonas A är en ganska vek spelartyp - men vilka passningar han slår!

Till sist: när gjorde Hammarby senast fyra mål i en allsvensk match?

Inte alls så länge sen: Gais borta i oktober förra året, 4-2.