Han är Bajens nya fotbolls-vd

"Vi ska nämnas som favoriter till SM-bucklan varje år"

FOTBOLL

En civilekonom från bankvärlden ska göra svängiga, roliga, fattiga Bajen till ett lönsamt företag i toppen av allsvenskan.

- Det kommer krävas hårt arbete, säger Henrik Appelqvist, Hammarbys förste vd.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Bajens nya vd Henrik Appelqvist ska få Hammarby att bli ett stabilt topplag, både fotbollsmässigt och ekonomiskt.

Sportbladet kan i dag avslöja att Henrik Appelqvist blir vd för Hammarby Fotboll AB.

- Styrelsen är enig och det känns tryggt att Henrik bestämt sig. En duktig ekonom som känner klubben utan och innan, säger ordföranden Rikard Tallén.

Henrik Appelqvist, 31, kommer närmast från ABN AMRO Bank. Han var tidigare kassör i Hammarbys styrelse. Han har dessutom ett förflutet som målvakt i Bajen.

Starkaste skälet till att du tackade ja?

- Att få bli en betydande del i den nya organisation Hammarby bygger med Anschutz Entertainment Group (AEG). En spännande utmaning i en tid då fotbollen växer dramatiskt. Jag blev mycket glad när jag fick förfrågan.

Med tanke på utvecklingen; är det viktigare att klubbarna styrs av företagsledare än av föreningsmänniskor?

- I många fall, ja. I Hammarbys fall driver vi elitverksamheten i ett aktiebolag och den ideella prägeln finns inte längre. Då blir det viktigare att ledningen har företagsekonomisk bakgrund.

Är Hammarbys målsättning att bli ett vinstdrivande företag?

- På lång sikt, ja. Gör vi minusresultat varje år går vi i konkurs. Men vi ska inte tjäna pengar för pengarnas skull.

Siktar på Europa

Du har tidigare sagt att "Hammarby ska vara Sveriges största klubb inom fem-tio år"?

- Nja, vi ska bli ett etablerat topplag med målsättning att spela i Europa varje år. Hammarby ska nämnas som en av favoriterna till SM-guldet.

Bajen är "klubben som inte kunde vinna". Hur ska ni bevara er charm och historia om ni blir Sveriges bästa klubb, omsätter 100 miljoner varje år och har en vd vars målsättning är att driva ett lönsamt företag?

- Det har varit mycket prat om att vi är på väg att sälja vår själ. Jag tror varken den går att köpa eller sälja. Hammarbys själ är större.

Är du orolig att ekvationen inte ska gå ihop?

- Nej. Hammarbys styrka ligger inte i att vara den ständige förloraren. Vi kan vara en vinnare. Och det är upp till oss i föreningen att arbeta för det.

Så nu blir det ordning och reda i Hammarby?

- Det ska inte bli några uppseendeväckande resultat eller pinsamma incidenter i alla fall. Men det kommer krävas hårt arbete, det finns mycket att göra, säger Henrik Appelqvist.

Robert Laul