26 miljoner back

2001 blev ett dystert rekordår för IFK Göteborg

1 av 2 | Foto: RALF BERGMAN
brakförlust Blåvita fans deppar efter förlusten mot Gif Sundsvall förra säsongen. När de får reda på IFK Göteborgs jätteförlust för 2001 har de anledning att deppa ännu mer. Klubben gick 26 miljoner kronor back - ett dystert rekord inom svensk fotboll.
FOTBOLL

Särklassigt i fotboll i många år. Nu har IFK Göteborg slagit ett nytt rekord.

Den största ekonomiska förlusten under en säsong.

2001 gick Blåvitt 26,1 miljoner minus.

- Det värsta har vi bakom oss, säger IFK Göteborgs ordförande Kurt Eliasson. I år budgeterar vi med en förlust på tio miljoner kronor.

Det föga smickrande rekordet i ekonomiskt underskott hade AIK tidigare efter att ha gått back 20 miljoner kronor år 2000.

Bakom IFK Göteborgs minus på 26,1 miljon döljer sig avskrivningar på åtta miljoner kronor som inte belastar likviditeten.

- Förra året var extra tungt eftersom vi inte genomförde någon större spelarförsäljning. Året innan fick vi in åtta miljoner kronor den vägen, säger Eliasson.

I dag är IFK Göteborgs egna kapital 26 miljoner kronor, varav 17 finns tillgängligt i kassan.

Hade 100 miljoner

Men många minns de gyllene åren både sportsligt och ekonomiskt i mitten av 1990-talet. Efter säsongerna i Champions League hade IFK Göteborg närmare 100 miljoner i eget kapital.

75 miljoner kronor har försvunnit utan att några större idrottsliga framgångar nåtts.

- Större delen försvann tyvärr i misslyckade spelarköp. Men vid de tillfällena tyckte vi att vi tog rätt beslut, säger Eliasson.

Ungdomarna har kostat mycket

Andra kostsamma projekt har varit ungdomssatsningen på anläggningen Kviberg och förre mästartränaren Roger Gustafssons video- och utbildningspaket kallat "Fotbollens hemligheter".

Inte många lärde känna dem eller köpte konceptet och där förlorade IFK Göteborg ytterligare fem miljoner kronor.

- Nu har vi tagit de olika förlusterna. Ungdomssatsningen har hamnat på rätt nivå och A-truppen har bantats ekonomiskt. Men utan spel i Europa eller spelarförsäljningar så får vi inte driften att gå ihop, säger Kurt Eliasson. Inte om vi vill hålla den här nivån idrottsligt.

Tre säsonger på dagens kapital

Hur länge kan ni leva på det kapital ni har kvar?

- Tre säsonger. Men vi ska inte hamna i den situationen. På ett par års sikt ska vi öka intäkterna från sponsorer och matcharrangemang från 20 miljoner till 30 miljoner årligen, säger Kurt Eliasson.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM