Arvtagaren

Erland om att leva i skuggan av Ronnie: Jag får ta jämförelser

FOTBOLL

LA MANGA

Erland Hellström har två tunga skuggor att ta sig ur för att hamna i rampljuset.

Arvet efter pappa Ronnie - en av Sveriges bäste fotbollsmålvakt genom tiderna och fansens krav att han ska bli lika bra som guldhjälten Lasse Eriksson.

- Självklart får jag krav på mig men det är bara motiverande.

ALLT LJUS PÅ ERLAND I år ska Erland Hellström kliva ur Lasse Erikssons skugga och se till att Hammarby även denna säsong blir ett topplag.

För Hammarby väntar en säsong olik alla andra. Charmlaget som aldrig lyckades är plötsligt laget alla vill slå.

- Hela laget har en press på sig när det jämförs med förra årets. Men jag tycker det jag gör är roligt. Jag vill gärna spela på Söderstadion inför mycket folk. Det är bara motiverande. Jag har aldrig spelat ett derby. Skulle vara otroligt häftigt att få spela inför

35 000 på Råsunda, säger Erland Hellström.

"Jämförelser får man ta"

För tillfället är han Bajens förstemålvakt. Detta enligt Hammarbys nye tränare Anders Linderoth. Och målvaktstränaren Lasse Eriksson spår en fin utveckling för sin efterträdare.

- Han blir bara bättre hela tiden. Mycket ambitiös och seriös.

Man skulle kunna tro att Erland Hellström drillats till att bli målvakt sedan unga år, men det var inget självklart val.

- Jämförelserna med pappa får man väl ta eftersom man gjort det val som man har gjort. Jag provade både att spela ute och i mål och sen fastnade jag för det jag var bäst på.

Den berömda missen från VM i Mexiko 1970 då Ronnie släppte in ett inte allt för märkligt italienskt långskott känner han till.

- Jag har inte sett pappa spela så värst mycket. Jag var så liten när han slutade, men den har jag sett. Lite otacksamt att en miss blir ihågkommen så länge när han gjorde så många bra saker men det är väl lite av målvaktens dilemma. Alla gör en tavla någon gång. Det får man ta när den kommer.

Erland Hellström var på gång till Hammarby redan när han skulle bli junior men valde att stanna kvar i Väsby fram till för tre år sen.

- Dom fick väl upp ögonen för mig när vi vann division 2.

Heter man Hellström och är målvakt har man haft klubbarnas ögon på sig betydligt längre än så.

- Jag hoppas att jag kommer att ses som en egen individ. Men det är klart att det alltid kommer att göras jämförelser, men det är inte lätt att bli bättre än vad pappa var. Jag sätter ingen press på mig själv att bli bättre än vad han var.

För att bli riktigt accepterad måste han dock bli minst lika bra som Lasse Eriksson. Utan hans målvaktsspel hade Hammarby knappast blivit svenska mästare.

- Lasse var otroligt duktig, men det var han även för två år sedan. Det är skitbra att ha honom som tränare men det var faktiskt lika bra att ha honom som konkurrent. Jag lärde mig mycket av honom då också, säger Erland Hellström.

Pappa tränare i Malmö

I fjol fick han stå i regnmatchen mot Häcken som slutade 2-2.

- Det gick hyfsat trots väldigt svåra förhållanden. Jag gjorde en stabil insats och det är mitt mål - att vara stabil. Blir det sen snygga räddningar är det en bonus.

Pappa Ronnie briljerade ofta med blixtrande snabba reflexer på närskott.

- Det är en helt annan sport för en målvakt i dag. Svårare inlägg och spelet långt ute från mål.

Ronnie Hellström är målvaktstränare i Malmö FF men det var aldrig aktuellt att flytta längre söderut än till Söder i Stockholm.

- Det hade blivit ännu mer jämförelser om jag hade gått till Malmö. Man får försöka göra det lite enklare för sig.

Stefan Alfelt