HIF tar guld i år

FOTBOLL

Helsingborg vinner allsvenskan i år.

Hur jag vet det?

Som Cantona sa när han fällde upp kragen i sin första reklam för Svenska spel:

- Det är mitt jobb att veta.

Foto: ULF HÖJER
HET DUO I ANFALLET 1999 blev HIF svenska mästare. I år kommer Rade Prica och Alvaro Santos att lyfta segerpokalen igen. HIF är det enda svenska laget som tagit sig vidare i spanska La Manga.

Jag var visserligen helt tvärsäker på att Helsingborg skulle vinna förra året också. Kunde inte se annat än att seriens kvalitetsmässigt bäst mixade trupp skulle vinna med mindre än tio poäng ner till tvåan.

Inget höjdartips med facit i hand men jag var inte ensam om att tro på HIF. Nästan alla tränarna i allsvenskan trodde likadant. I år verkar alla i stället räkna med att Helsingborg blir ett trött mitten- eller rentav bottenlag.

Glöm det.

Jag har sett Helsingborg i La Manga. Sett Jesper Jansson äga varenda centimeter av mittfältet. Sett en klockren fyrbackslinje där gjutne VM-spelaren Christoffer Andersson varit den minst framträdande.

Framför allt har jag sett Alvaro Santos lika briljant som han var när han kom till Sverige hösten 2000.

Till och med en AIK-supporter sa lika högt som spontant under en match att "den där Alvaro är för bra för allsvenskan".

Ska man då bry sig om träningsmatcher och lagens form i februari?

Jag ställde frågan till tränare och spelare på plats i Spanien och det märkliga var att spelarna såg allvarligare på förlorade träningsmatcher än vad tränarna gjorde.

AIK-tränaren Olle Nordins inställning är att det är viktigare att prova sig igenom truppen än att vinna till varje pris. Bottennapp som mot Helsingborg och Lilleström ska hanteras med ett positivt snack inom gruppen för att negativa tankegångar inte ska få en grogrund.

Varje förlust ett misslyckande

Ett traditionellt sätt att se på en träningsturnering - men en tränare är tvingad att se på truppen som en helhet på ett annat vis än spelarna. Han måste vaska fram de alternativa lösningarna. För spelarna är varje förlust ett misslyckande oavsett hur ointressant matchen egentligen är.

- Det är bra att vinna även de tidiga matcherna för det ger ett självförtroende som man bär med sig in i allsvenskan, tyckte Örgrytes Magnus Källander.

Trelleborg i fjol var omvänt ett negativt exempel på hur känslig en spelartrupp är. Raden av förlorade träningsmatcher skapade en negativ spiral som man aldrig klarade att ta sig ur.

Varken AIK, Örgryte, Hammarby, Halmstad eller ens Helsingborg klarade att hålla en hög lägstanivå i tre matcher på sex dagar. Det är naturligt så här års och det syns tydligare då man möter norska lag som på grund av tradition och mer träning alltid ligger före i utvecklingskurvan.

Men de norska lagen har också en annan inställning till matchandet. Medan de svenska tränarna hellre hade sett någon match mindre och chans till mer träning, anser norrmännen att enda sättet att bli ett bra fotbollslag är att spela matcher med full satsning så ofta det ges möjlighet.

Eftersom Rosenborg i dag är vad IFK Göteborg var tidigare kan man inte påstå att den ena eller den andra skolan är att föredra.

Sportbladet plussar lagen i La Manga

Stefan Alfelt