- Jag har hört att de här matcherna ska vara lite crazy

Inramningen till derbyt har blivit internationell

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Svante Samuelsson.
FOTBOLL

Sportbladet rankar derbyt som Nordens hetaste.

AIK-Hammarby lockar över 30 000 till Råsunda i kväll.

För norske Fredrik Winsnes blir det speciellt.

- Redan innan jag kom hit hade jag hört att de här matcherna ska vara lite crazy. Det ska bli enormt kul, säger Hammarbymittfältaren.

Allsvenskan, svensk fotbolls högsta serie, har blivit hetare och hetare de senaste åren, uppmärksamheten större, publiksiffrorna högre.

Inget slår AIK-Hammarby.

På två matcher i fjol kom 64 000.

Gamle Hammarby-spelaren Kaj Eskelinen vet vad som väntar.

- Ett slag om Stockholm handlar långt ifrån om bara tre poäng...du spelar för supportrarna, för klubben, för att vara bäst i stan. Den enorma energiladdning som finns påverkar så klart spelet, säger Eskelinen.

Wisnes har längtat

Fredrik Winsnes har längtat sedan han kom.

- I Norge var det heta matcher när vi i Rosenborg mötte Molde. Det ligger 30 mil från Trondheim, men trots att vi spelade borta var det massor av supportrar som reste för att stötta oss. Rivaliteten var stor. Det är nog den typ av match som jag upplevt som mest liknar ett Stockholmsderby.

AIK:s Svante Samuelsson var också i Norge i fjol, men återvände efter fyra säsonger i Brann.

- Jag märkte direkt att intresset för fotbollen härhemma har ökat. Många var oroliga när tv började att sända mer, att publiksiffrorna skulle rasa, men det har ju blivit tvärtom. Matcherna känns viktigare med mycket folk på läktarna.

Internationell inramning

Inramningen har blivit internationell - men Winsnes försöker ändå att behålla lugnet

- Det kommer att bli en annorlunda match, helt klart och det gäller att skärpa koncentrationen ett par snäpp. Många i laget säger att Hammarby brukar ha svårt i derbyn mot AIK - men det skulle jag gärna vilja vara med och ändra på. Det var bra att vi vann senast, det har skapat ett lugn i truppen.

Hur går det?

-Jag tror att det kommer att bli en duell-match. Planen är inte optimal än, vilket bjuder in till kampspel. 3-2 till oss låter bra.

Anders Burström