Helsingborg har lämnat botten

Alvaro Santos avgjorde igen – och fick oväntad hjälp från ovan

FOTBOLL

SUNDSVALL

Gud och Jesus är Alvaro Santos liv.

Men den här gången fick han oväntad hjälp från ovan – en nickskarv från lagkamraten Marcus Lindberg.

– Jag kunde bara inte missa, säger brassen efter 1–0-segern mot Sundsvall.

Foto: Ralf Bergman
där satt den Alvaro Santos gjorde matchens enda mål på en intränad hörnvariant, som totalt lurade Sundsvalls försvar.

Idrottsparken i Sundsvall väcker ljuva minnen till liv hos den 22-årige Helsingsborgsanfallaren. Det var här han gjorde sitt första allsvenska hattrick i september 2000.

Blev utlånad från Americà

Bara några månader tidigare hade Alvaro lånats ut av moderklubben FC Americá och säsongen blev en dundersuccé med tolv fullträffar på 14 matcher.

Agenter för europeiska storklubbar vallfärdade till de allsvenska arenorna för att få en skymt av den tekniske och målfarlige brassen.

Kanske gick det alltför lätt och fjolåret blev en enorm besvikelse för Alvaro, med bara fem fullträffar och mycket bänknötande.

I år är han redan uppe i fyra och under försäsongen krutade han in tio mål på elva matcher.

Självförtroendet är det sannerligen inget fel på.

Anpassar sig allt bättre

Alvaro anpassar sig allt bättre till den svenska spelstilen och varvar numera hårt lagarbete med farliga löpningar, trollkonster och dribblingsnummer.

– Det här var en väldigt skön seger, säger han efter 1–0-vinsten mot Sundsvall. Vi gjorde en riktig kämpamatch trots regn och dålig plan.

Helsingborg vaskade, bokstavligt talat, fram sju klara målchanser och Alvaro Santos låg bakom det mesta antingen som avslutare eller framspelare.

En intränad hörnvariant i den 49:e spelminuten knäckte Sundsvall och den storspelande målvakten Fredrik Sundfors.

Vår bästa match – hittills

Mittbacken Marcus Lindberg gick till väders vid första stolpen och skarvade bollen vidare till Alvaro, som helt omarkerad petade bollen i nät från nära håll.

I slutminuterna borde det ha blivit ytterliggare ett, men hemmabacken Magnus ”Fimpen” Svensson agerade extramålvakt och rensade undan Alvaros skott på mållinjen.

– Även om vi missade många chanser var det här ändå vår bästa match i allsvenskan, anser Alvaro.

Vad har du för målsättning i år?

– Jag vill göra många mål, vinna allsvenskan med Helsingborg och spela ute i Europa. Det går kanske vägen – om Gud vill, säger den djupt religiöse brassen.

Pelle Ehnberg