Önskereprisen

Örebros kenyanska lirare avgjorde mot Elfsborg - precis som förra säsongen

1 av 2 | Foto: micke sörensen
favoritmotsåndare "Boniek" Maruti jublar efter sitt 1-0-mål på Elfsborg. Landsmannen Paul Oyuga gjorde 2-0 och fixade tre poäng till Örebro. Precis som förra året då de vann med 4-1 och kenyanerna gjorde två mål var.
FOTBOLL

ÖREBRO

Han hade bara varit på planen i nio minuter.

Då slog han till på något som inte såg ut som en chans. Boniventure Maruti trädde benet runt Elfsborgs försvarare Kristoffer Arvhage och fick i väg ett skott som överraskade och överlistade målvakten Anders Jonsson.

Sedan fastställde Marutis kenyaske landsman Paul Oyuga slutresultatet till 2-0 på stopptid och tog Örebro till fjärdeplats i tabellen.

- Jag tycker vi ska sikta högt. Vi har ett tillräckligt bra lag för att vara med i toppen, säger Boniventure, eller "Boniek" som han allmänt kallas i Örebro.

Historien brukar upprepa sig. För Örebros kenyanska duo stämde det väl in mot Elfsborg.

Gjorde två mål var i senaste mötet

I fjol vann laget med klara 4-1 i motsvarande match, då gjorde duon två mål var. Den här gången delade de också broderligt på målen, även om det slutade med varsitt i gårdagens match.

Maruti svarade för den fräcka fullträffen. Han fick klarsignal av tränare Mats Jingblad i den 66:e minuten. Bara nio minuter senare var ledningsmålet ett faktum.

På något som från början inte såg ut som om det skulle bli en målchans.

Men Maruti lyckades trä benet runt Kristoffer Arvhage och få i väg ett skott som överraskade debutanten Anders Jonsson i Elfsborgs mål.

- Han skyddade bollen, men jag chansade och gick för bollen. Jag hade tur som fick träff, fortsätter "Boniek".

Maruti har annars haft en tung period i Örebro den senaste tiden. En krånglande rygg sätter allt som ofta stopp för spel. Senast han spelade en hel match var i december, då med det kenyanska landslaget mot Rwanda.

"Jag känner ofta av mina ryggproblem"

- Jag känner ofta av mina ryggproblem. När jag försöker göra snabba rusher hugger det ofta till i ryggen, berättar han.

För Örebros del kanske det var bra att "Boniek" inte känner sig helt frisk för tillfället. I onsdags kom nämligen ett fax till honom där han bjöds in till helgens landskamp mot Nigeria. Avresan skulle ha skett i går.

- Men jag ringde och talade om att jag inte spelat på ett tag och därför inte kunde komma. Vi får se om de hör av sig igen, för jag ställer gärna upp i landslaget igen, säger "Boniek".

För tillfället prioriterar han dock att bli frisk - och ta en ordinarie plats i Örebros förstauppställning.

- När du är frisk flyter det mesta på av sig själv. Men när du är skadad är det lätt att börja tänka på andra saker. Förhoppningsvis är jag snart kvitt den här skadan och kan börja se framåt igen, säger "Boniek".

Och med två friska kenyaner på topp bör varning utfärdas för Örebro.

”Boniek” har spelat nio landskamper för Kenya

Patrick Kipler