4-0 - men självklart har det inte vänt

FOTBOLL

MALMÖ

Malmö FF:s första halvlek mot Kalmar var den mest intetsägande insats jag sett i årets allsvenska.

Ett spel utan linjer. Mängder av felpassningar. En halvlek helt utan det underhållningsvärde som bjudits på de flesta andra arenor.

Men så plötsligt rättade allt till sig med några flytmål.

Kalmar tappade mod. MFF-spelare växte. Peter Ijeh visade sin klass. Lee Baxter visade återigen att alla de som hånar honom nog inte har sett honom spela så värst många gånger i år.

Man skulle kunna börja svamla om att nu har det vänt - men så är det såklart inte. Även om det är en gedigen trupp saknar MFF fixstjärnorna som stiger fram och lyfter hela laget i match efter match.

- I andra halvlek kunde vi åtminstone bjuda på bra fotboll emellanåt, säger tränaren Tom Prahl.

Stundtals bra - ofta ängsligt

Stundtals såg det bra ut. Riktigt bra till och med när Niklas Skoog hittade tillbaka till ett mer effektivt bollhållande som skapade rörelse och öppnade luckor i Kalmars försvar.

Under betydligt längre perioder i matchen såg det ängsligt ut utan den självklara vilja att vara först på varje boll som ett lag måste ha för att bli bäst.

MFF tänker bli bäst igen. Det är därför som man har engagerat Tom Prahl, Sveriges på hemmaplan mest meriterade klubbtränare, och bygget ska få ta den tid det behöver.

I det perspektivet var segern i går enormt viktig. Man bygger inga blivande vinnarlag genom att slåss för sin existens i varje match. Om MFF ska ha nytta av årets säsong måste man snabbt ta sig upp till säker mark och skapa en trygghet för att kunna jobba vidare med detaljer.

Tre poäng räckte för att hoppa förbi sex lag.

"men stärkta inför derbyt

På tisdag väntar ett tufft derby mot Helsingborg borta på Olympia. Båda Skånelagen kommer som vinnare men även om kritiken stundtals varit hård mot Helsingborg i de inledande omgångarna har guldfavoriterna hittills ändå alltid presterat betydligt bättre fotboll än Malmös första halvlek i går.

Det säger absolut ingenting om hur matchen på tisdag kommer att sluta.

Lätta storsegrar har en märklig förmåga att höja självförtroendet på ett lag även om de många målen inte speglat hur styrkeförhållandet mellan lagen egentligen var på planen.