Källströms mål inget speciellt, 0-0 i Borås däremot unikt

Lasse Sandlin om Källströms framfart.

FOTBOLL

BORÅS

Djurgårdens Kim Källström är het just nu, hetast av alla till VM icke nominerade svenska spelare.

Däremot är det väl inget speciellt att Kim gör två mål mot Örebro. Kim gör ju mål i snart sagt varje match i årets serie, i fyra av sex hittills.

Nej, det riktigt märkvärdiga denna söndag inträffar istället i skymundan här på Ryavallen.

Elfsborg spelar 0-0 mot Sundsvall i en riktig skitmatch, men det är nog inte många som ser det unika i resultatet.

Elfsborg har nämligen inte spelat 0-0 i en seriematch sedan 19 oktober 1996, den lördag då tränaren Anders Linderoth i Söderettans sista omgång tog Elfsborg tillbaka upp i allsvenskan genom att spela 0-0 mot Kalmar FF.

Sen den allsvenska återkomsten 1997 hade man spelat 135 matcher med mål i varenda en, tills det nu blev 0-0 mot Gif Sundsvall.

Ja, den allsvenska raden med "mål-i-varje-match" är längre än så. Vi får gå tillbaka till förra allsvenska Elfsborgsperioden och hittar då 8 juli 1987 en 0-0-match hemma mot Hammarby.

United kan ha målgaranti

Sen dess den helt fantastiska raden på 142 allsvenska matcher utan att någon enda varit mållös.

Jag har hört rykten om att det finns klubbar som kör med "målgaranti". Alltså nån form av kompensation om man skulle råka hamna på en match där det inte blir något mål alls.

En kaxig storklubb som Manchester United skulle kunna köra med en sån marknadsföring, för hemma på Old Trafford trillar det ju alltid in ett och annat mål.

Nu borde det inte ha blivit 0-0 den här gången heller, eftersom Elfsborg under matchens sista 25 minuter kom igång riktigt ordentligt, sen man tvingats byta in mittfältaren Magnus Samuelsson istället för skadade Kristoffer Arvhage och dessutom fått mer tyngd framåt genom Hasse Berggrens inhopp.

Sju Elfsborgs-chanser mot inge enda för Sundsvall under den perioden. Lite tröst för den rent bedrövliga första halvleken.

- Det måste ha varit förfärligt att titta på för folk som dessutom betalat, sa Sundsvalls tränare Per Joar Hansen efteråt.

Rätt uppfattat, Per Joar.

Mål istället på Stockholms Stadion. Två gånger om av Kim Källström, redan uppe i fem mål i år.

En spelares utvecklingskurva går sällan spikrakt uppåt hela tiden, utan den planar gärna ut och tar ny sats. Kim Källström är ett utmärkt exempel på detta.

Med tiden blir Källström en Thern

I BK Häcken gjorde Kim som 16-åring fyra allsvenska mål, som 17-åring bara två, ifjol som 18-åring åtta mål"

Med tiden kommer Kim Källström att bli ett landslagsankare av Jonas Thern-typ, men att jag inte tillhört dom som ropat särskilt högt på en biljett till Japan för Kim beror helt enkelt på, att jag har svårt att se honom platsa i dagens landslag.

Hans tid kommer, men än så länge ligger hans långsamhet honom i fatet; något som han med kraft kommer att kunna kompensera längre fram i karriären.

Tillbaka till 0-0-fenomenet: förra året slutade tolv allsvenska matcher 0-0, tolv av samtliga 182.

Bara två lag klarade sig helt från 0-0. Elfsborg, förstås - och Helsingborg.

Flitigast att spela 0-0 var Djurgården (fyra gånger), vilket kan verka mycket märkligt, eftersom Djurgården var just det lag som ifjol - med all rätt - prisades mest för sin offensiva totalfotboll.

IFK Norrköping spelade tre 0-0-matcher, och sen fanns ett helt koppel klubbar med dubbla dubbelnollor: AIK, IFK Göteborg, Halmstad, Hammarby, Sundsvall, Trelleborg och Örgryte.

I år har Djurgården, trots att man haft svårigheter med att göra mål, ännu inte 0-0-at en enda gång.

Dessutom har det lossnat på ett annat sätt för laget från Stockholm Stadion: man får åter straffsparkar med sig.

Kan detta också ha med Kim Källström att göra?

Lasse Sandlin