"Derbyt var enormt"

Bajens Fredrik Winsnes om livet som stockholmare.

FOTBOLL

Han hade tröttnat på Trondheim, tröttnat på läkarstudierna, tröttnat på Rosenborg.

En vilsen mittfältare läste tidningen.

- Jag såg att Anders Linderoth skulle ta över Hammarby och slog en signal. Jag gillade vad han hade gjort för Stabaek och kanske ville han ha mig.

I dag är Fredrik Winsnes spelaren en hel stadsdel hoppas ska betyda en ny succé.

Foto: Foto: SVEN-OLOF ENGLUND

Uppmärksamheten var inte direkt enorm när du lämnade Norge och Rosenborg för Sverige och Hammarby? Det snackades om "en okänd norrman"?

- Jag tyckte nog att det var tvärtom, faktiskt. Jag hade inte förväntat mig några samtal från journalister överhuvudtaget - men det ringde en hel del. Men på något sätt var det kanske skönt...hade jag haft stora förväntningar på mig kunde det ha blivit jobbigt.

Varför bestämde du dig för att lämna Rosenborg?

- Det var ett beslut som var en kombination av olika känslor. Jag hade bott i Trondheim i hela mitt liv och kände att jag stod stilla. Många av mina kompisar hade rest runt i världen, pluggat i andra städer, kanske gift sig - jag hade spelat fotboll, nästan inget annat. När jag kunde ta ett uppehåll från mina läkarstudier kände jag att det var ett bra läge att göra nåt. För första gången kan jag enbart koncentrera mig på fotbollen.

Du har varit här i några månader nu - vad tycker du om starten?

- I allsvenskan tycker jag att spelet har suttit bra i de flesta matcher, det känns som att vi har ett spel som vi känner att vi kan lita på - men vi har inte alltid fått utdelning.

Vad är största skillnaden mellan norsk och svensk fotboll?

- Mycket är detsamma, men i Norge ska det gå snabbare framåt. Det gör inget om ett lag inte har så mycket boll, bara det produceras offensiva chanser. Här i Sverige ska bollen vårdas mer. Kanske är topplagen i Norge bättre, men Sverige och allsvenskan har en större bredd.

Största skillnaden mellan Rosenborg och Hammarby?

- Rosenborg har under många år byggt upp en organisation och ett spelsätt, backat av pengar på banken, som skapat en framgångsrik klubb - så jag tycker att det är lite orättvist att jämföra. En sak som är lika är själen. Både Rosenborg och Hammarby är folkets lag och ingen av föreningarna försöker att vara kaxiga trots att det gått bra.

Du har spelat i Champions League, Hammarby ska kvala dit. Vad kan du bidra med tack vare din erfarenhet?

- Jag har nytta av det själv, men laget har inte nytta av det. Det som kommer att vänta är fyra mycket viktiga matcher på sensommaren där alla spelare själva måste hitta det bästa av sitt kunnande vid givna tillfällen. Då kan det gå.

Ni fick 2-2 mot AIK inför nästan 32 000 på Råsunda senast. Hur var det att uppleva ett Stockholmsderby?

- Enormt. Det går lätt att jämföra med stora internationella matcher. Det som kändes mest konstigt var att allt bara handlade om tre poäng, inte om en titel av något slag.

Du är inte rädd för att bli bortglömd av det norska landslaget i Hammarby?

- Nej, tvärtom. I Norge är det så att platsar du på Rosenborgs mittfält platsar du i landslaget. Är du petad, är du petad för Norge. Så på så sätt kanske jag får fler chanser genom att spela i Hammarby. Jag litar på att de har koll på mig.

Din bror, Peder, spelar i superettan för Sylvia - hur bra är han?

- Han är 22 år och högerback. Han skulle inte glida in och ta en plats i Hammarby, men har definitivt kapacitet att på sikt ta plats i ett allsvenskt lag.

Vilken spelare betyder mest för Hammarby?

- Peter Markstedt. Han har visat igen här i början av allsvenskan att han är en forward med mycket bra bollfärdigheter och ett starkt huvudspel. Annars är det viktigt att vårt försvar fungerar, men det är hela lagets ansvar.

Kan ni räcka ända fram i år också?

- Vi är i inte chanslösa i någon match, men inte heller superfavoriter. Lyckas vi vinna de matcher som vi dominerar, då kan det gå lika bra. Det finns inget som säger att Hammarby inte kan bli ett topplag i år igen.

Ni möter Halmstad i kväll - hur går det?

- När jag spelade i Rosenborg var det alltid hur jobbigt som helst att möta Halmstad. De hade stora, starka spelare och gav en inte en millimeter gratis. Vi måste vinna de duellerna. Sen betyder Söderstadion enormt mycket också.

Fakta Fredrik Winsnes

Anders Burström