”Jag berättar om Bests stånd...”

Örgrytes tränare Erik Hamrén om "spöket" Blåvitt, drömmen omutlandet, idéutbytet med Svennis & segercigarrer

FOTBOLL

GÖTEBORG

Om det finns en rättvis fotbollsgud bland alla änglar där uppe, så vinner Örgryte derbyt mot IFK Göteborg i kväll.

Sån är känslan och förhoppningen på Öisgården, där Erik Hamrén sitter i vårvärmen och rättar till sina solglasögon.

Sen berättar karln att han faktiskt förebereder sina spelare genom att berätta om George Best erektion.

Foto: ANDERS DEROS
BLICKAR MOT SEGER Erik Hamréns Örgryte har fortfarande inte förlorat i allsvenskan, men har en en dyster statistik mot IFK Göteborg. "Det är dags att bryta trenden", säger Hamrén.

Sportbladet försökte sammanföra derbytränarna Erik Hamrén och Stefan Lundin. Båda är från Ljusdal och står i kväll i centrum för det största derbyt mellan Örgryte och IFK Göteborg på många, många år.

- Nej. Jag väljer att tacka nej, sa Lundin och förklarade bestämt:

- Vi har väl sammanförts en sisådär sex, sju gånger i år. Det är sponsorer och journalister och allt möjligt. Nu räcker det. Jag vill koncentrera mig på annat.

Okej.

Det blev en kaffe på tu man hand med Erik Hamrén, på en solig veranda på Öisgården i Kallebäck. Och det dröjde inte länge förrän vi kom att tala om just George Best och hans mandom.

Orsaken var närmare 25 000 biljetter i förköp och en trolig publiksiffra över 30 000 i kväll.

- Inför stora matcher brukar jag berätta för killarna om George Bests stånd.

Ursäkta?

- Det kanske är en skröna, men George Best brukade säga att "när det är storpublik och gåshud i spelargången och motståndarna brukar göra i byxorna av nervositet så hade jag ständigt stånd".

Det där gör vi rubrik på!

(Skratt)

- Ja, det misstänker jag. Men det är ju så: vill man inte jobba så är den ju slak. Det handlar ju om viljan att prestera och njuta av stunden.

18 matcher - bara en seger

Vad har du för funderingar inför derbyt, då?

- Det känns väldigt bra. Visst är vi lillebror resultatmässigt och ständigt påminns om den dåliga statistiken vi har men jämfört med tidigare derbyn så känner jag att spelarna om möjligt ännu mer laddade än tidigare möten med Blåvitt, dom har laddat mer och tidigare än andra år.

- Jag ser det som en ödmjuk kaxighet som är bra.

Örgryte har bara vunnit en av dom 18 senaste seriematcherna mot Blåvitt. Vad talar för att ni besegrar spöket den här gången?

- Vi har alltid haft dålig statistik även borta mot Hammarby och Malmö och har blivit påminda även om det. Men i år vann vi de matcherna. Vi vill bryta fler trender, det känns som det är dags att ta Blåvitt också.

- Vinner vi är det välförtjänst, med tanke på hur vi har spelat i dom senaste matcherna mot IFK. Nu är vi nog rätt trötta på att bli påminda om gamla resultat.

Ni var nära i fjol, men matcherna slutade 0-2 och 1-1?

- Ja, vårmatchen dominerade vi ju och i höstmatchen hade vi en sen ledning.

Efter vårmatchen sa du något så märkligt som att "Blåvitt är heta och kyliga i sina avslutningar". Tjenare!

(Nytt skratt)

- Ja, man har väl hävt ur sig en och annan floskel genom åren. Fler lär det blir...

- Men jag menade ju att dom var heta i sin uppbyggnad och kyliga i avsluten.

Ja, ja. Men du slog ju sönder handen också i vårderbyt?

- Ja, det har du rätt i, det hade jag faktiskt förträngt. Jag slog sönder näven mot plexiglaset i avbytarkuren.

- Men måste ju få ur sig sånt ur kroppen, spelare kan ju springa av sig adrenalin men för oss ledare är det svårare.

Stefan Lundin vill inte sitta ner med oss, han tyckte ni hade träffats så mycket tidigare att det räckte. Är det mycket sånt vid sidan av, med sponsorer och annat, som vi utomstående kanske aldrig ser?

- Visst har det varit några möten med Stefan. Intresset för en sån grej blir ju extra stor inför ett derby och sen det ju det där med Ljusdal och att det inte finns något elitlag däruppe men att, oj, här är vi i ett göteborgsderby.

Gjorde allt själv i AIK

Berätta om livet vid sidan av träningar och matcher!

- Det är väldigt mycket. Men i Örgryte är det ju lindrigt jämför med dom större klubbarna, som har ett större tryck utifrån.

Som Blåvitt?

- Precis. Där är ju suget och efterfrågan större bland supportrar och sponsorer.

- Men jag har det bra, det är ju stor skillnad på Öis och exempelvis AIK, där jag var tidigare. Här har vi delat upp ansvaret. Sören (Börjesson) och Uffe (Svensson) har ju den röda tråden nedåt i klubben och rekrytering utifrån, jag kommer med synpunkter men har annars störst ansvar för att a-laget är som bäst när det gäller.

- I AIK fick jag sköta det mesta själv och fick ju till och med kritik för att jag inte visade intresse och såg någon pojklagsmatch. Jag skötte bokning av buss till bortamatcherna, beställde mat åt spelarna både dit och hem och jag gjorde...ja, allt. AIK var ju på den tiden en storklubb i småklubbsformat, men sånt där håller ju inte, då blir man utbränd.

Du har ju varit ute på många studiebesök i utlandet och bland annat studerat på nära håll hur Sven-Göran Eriksson arbetar. Hur värdefullt är sånt?

- Det betyder jättemycket. Tränare ska ha utbyte, tycker jag, nya impulser är viktiga. Jag var nere hos Svennis både i Roma och Lazio, han var fantastisk på att ställa upp.

- Sen har jag jobbat mycket med George Graham i England och i höstas var jag en vecka i Heerenveen.

- Träningar kan alla åka och titta på, men det värdefulla bli ju att studera verksamheten inifrån och utbyta synpunkter och få idéer.

Vad vill du utveckla i Öis och svensk fotboll?

- Snabbhetsträningen, fotarbetet och passningsspelet, som ju är grunden för bra anfallsfotboll.

- Det där är sånt vi jobbar hårt med i dag, här i Öis. Vi har höjt oss oerhört, år efter år och är på rätt väg.

Örgryte har ju blivit både roligare och stabilare i toppen, sen du kom till klubben?

- Heder åt klubben för det, som satsar på kontinuitet. Vi har hittat en fin röd tråd, tillsammans.

Det var inga nyförvärv i år?

- Vi har bredd men satsade på att värva spets. Tyvärr räckte vi inte till ekonomiskt. Men vi har ett bra samarbete med Atletico Mineiro i Brasilien, som kanske ger något. Vi har ju två spelare (Afonso och Paulinho Guará) på besök just nu.

Vad ser du för egen framtid efter karriären som allsvensk tränare?

- Drömma om utlandet kan man ju alltid. Men ju mer jag rest runt och sett, desto mer realistisk blir jag. Man måste ha titlar eller en egen spelarkarriär som proffs för att få chansen. Och numer, när lagen ute i Europa får ha hur många utlänningar som helst, är det ju nästan bara landslagsmän i dom stora lagen, det blir svårare och svårare att vinna titlar. Det Blåvitt gjorde på 80-talet är nästan omöjligt i dag.

"Cigarr? Då krävs en titel"

Du tog fram cigarren efter cupguldet häromåret. Tar du fram den om det blir seger mot Blåvitt?

- Nej, det krävs titlar eller semester för att jag ska röka cigarr.

- Det var i cupen jag var med om min enda seger mot Göteborg i semifinalen.

På straffar...

- Ja.

Du har upplevt ett fullsatt Råsunda, som tränare i AIK, blir det en liknande känsla på Ullevi?

- Jag tror den där kvartsfinalen mot Barcelona la grunden till det vi ser i Stockholm nu. Den skapade ett behov. Stockholm har också en fördel av tre stora supportergrupper som tävlar mot varandra, nåt sånt saknar vi ju i Göteborg.

- Nu hoppas jag vi får ett liknande uppsving här nere i Göteborg. Men jag tror att folk blev bortskämda med Blåvitt i Champions League. I Stockholm hade dom inte upplevt nåt sånt och fick ett plötsligt sug.

Tror på över 30 000

Hur vänder vi det?

- Men en ny arena som är byggd för familjer och stora fotbollsfester. Det får fart på intresset igen.

Som för ishockeyn i exempelvis Karlstad?

- Precis.

- Det ska vara festligt och familjärt, med restauranger och möjligheter till en riktig öl, både före och efter matchen. Som i lilla Heerenveen, där det blivit ett enormt intresse efter ombyggnaden av arenan.

Men nästan 25 000 sålda i förköp är en bra början för storfotbollen i Göteborg?

- Det är det. Jag tror faktiskt vi slår Stockholm med 32 000 på derbyt.

- Det skulle Göteborg må bra av, rent fotbollsmässigt.

George Best hade inte sagt det bättre.

11 frågor

till Erik Hamrén

- Jag har jobbat som kock, servitör, i boutique, som militär och mycket annat. Men jag är utbildad gymnastiklärare och det var min dröm när jag var liten.

- Ne, fan, inga alls, faktiskt. Men jag har fått mer känsla för höga höjder på senare år.

- Där är jag duktig på mycket, måste jag säga. Jobbade ju som kock på en fin restaurang i Sundsvall även om jag valde att sluta efter att ha tvingats kalla på brandkåren en kväll när fritösen gick sönder och köket fylldes med rök.

- Jag serverar gärna flamberad fläskfilé á la moutarde och pressad potatis till det, eftersom det är en underbar sås med fransk senap och vitlök och örter och en hel massa annat.

- Vin, tack. Men tillfället avgör, ibland sitter en öl fint.

- Utstrålningen, det var så jag träffade min fru (Agneta), jag tänkte att "wow, varför har jag aldrig träffat en kvinna med sån utstrålning"?

- Både och. Inte när det gäller prylar, men jag vill må och se bra ut. Som alla andra, antar jag.

- Ja, om jag har verktygen. Men senast jag bytte var det en Mustang, så det är några år sen.

- Fortkörning, 1999. Jag hade varit på fotboll i Jönköping och höll 65 på 50-sträcka där jag trodde det var 70.

- Ja, jag mår inte bra om jag missar en tid jag lovat.

- En del jag gjort är jag väl inte så stolt över, men jag vaknar inte upp på nätterna och har ångrat något. Försöker tänka på sånt jag är stolt över i stället. Positivt tänkande, som det heter.

- Ett SM-guld. Mitt första mål som tränare var att bli allsvensk, nu är målet att få bli svensk mästare. Jag har ju gjort nästan allt annat (tre cupguld, JSM-guld och kvartsfinal med AIK i Cupvinnarcupen).

Thomas Tynander