Fansen kräver: ge oss bättre arenor

”Allsvenska läktarna håller öststatsklass”

FOTBOLL

Supporterföreningarna vill ha bättre fotbollsarenor.

I spetsen går Supporterunionens ordförande Joacim Nieminen.

– De flesta arenorna är inte renodlade för fotboll, säger han.

Foto: ANDERS DEROS
Svenska supporterunionen kräver att de allsvenska läktarna rustas upp.

På ena sidan står politikerna som håller i pengarna. På den andra fotbollssupportrarna. Den ena parten vill satsa på fotbollen. Den andra på bredden.

– Fotbollen får mest pengar och förståelsen för att det finns andra idrotter som också behöver ekonomiskt stöd måste öka, säger Alf T Samuelsson Stockholms idrottsborgarråd (kd).

Supporterunionens ordförande Joacim Nieminen har under en längre tid tittat på olika arenor i Europa och enligt honom håller inte de svenska internationellt.

– Sveriges arenor håller öststatsklass. Vi har en gammaldags byggteknik med stödpelare mitt på läktaren, som skymmer sikten, säger han.

Många läktare saknar tak

Många läktare har inget tak. Det leder inte bara till att publiken blir utsatt för regn och snö, även stämningen blir sämre. Enligt Joacim Nieminen ger taket också en bättre akustik.

Det han främst vänder sig emot är löparbanor kring planerna, som fjärmar publiken från spelet.

– De flesta arenorna är inte renodlade för fotboll. Mer än hälften är friidrottsarenor, säger han.

– Attityden bland politikerna måste ändras. Fotbollen lockar turister som äter på restauranger och på pubar. I England kallas detta fotbollsturism, säger Joacim Nieminen.

– Det handlar om att skapa byggnadsmonument som blir en stolthet för staden. Bättre faciliteter ger mer folk på läktaren och mer folk på läktaren ger klubben mer pengar. Då skulle svensk fotboll kunna konkurrera bättre även internationellt, fortsätter han.

Måste se till alla sporter

Idrottsborgarrådet Alf T Samuelsson lyssnar på kritiken, men ser en mängd problem.

– Trots att fotbollen är inne i en positiv trend är företagen njugga, säger han.

– Sen gäller det att satsa på de redan existerande arenor som finns, för de räcker gott och väl. Tittar man på södra Europa har de bara fotbollen, medan vi måste se till alla sporter, säger Alf T Samuelsson.

Supporterunionen hoppas att Stockholms politiker ska ta det första steget till att bygga nya stora arenor.

– Huvudstaden måste börja, för då kan det bli en svallvåg över hela riket där alla städer hänger på, säger Joacim Nieminen.

Men några stora nya skrytbyggen i Sverige kommer den närmaste framtiden inte att bjuda på, men runt om i landet förbättras de arenor som redan finns.

I Göteborg finns planer på att bygga om Gamla Ullevi. I Borås kan Ryavallen moderniseras och i Stockholm pumpar kommunen in 233 miljoner för att förbättra de arenor som finns. Det ska bland annat bli fler loger, bättre toaletter och det ska byggas fler platser för rörelsehindrade.

– Vi får även kritik från andra håll, men då handlar det om att vi satsar på fotboll, säger Alf T Samuelsson.

Erik Thulin