Det är bara att ge sig för Bois och för gladfotbollen

- men Daniel Nannskog är en gåta

FOTBOLL

LANDSKRONA

Det är bara att ge sig.

För Landskrona Bois och gladfotbollen.

Ett enda lag går till sju veckors VM-vila med orörd förlustnolla i tabellen, och det är naturligtvis helt osannolikt att detta lag är nykomlingarna från Skånes LA.

Örgrytes förlustnolla försvann i den tempofyllda, händelserika seriefinalen (3-1), och det är bara att hålla med Daniel Nannskog i analysen:

- Vansinnigt av Öis att spela så högt med sin backlinje. Har dom inte sett oss spela?

Daniel Nannskog är en gåta. En charmerande gåta.

Ögonen spelar av glädje, och ur munnen strömmar det både roliga repliker och sunda funderingar, när han håller hov efter matchen.

Det är nog bäst att gamle Djurgårdspolaren, numera lagkaptenen Markus Karlsson håller i hatten, när han någon gång under de två kommande "semesterveckorna" får besök av sin gamle kompis Daniel.

Stannade ett år i MFF

Med Landskrona på 15 poäng och Djurgården på elva är det allt bäddat för några gliringar"

Daniel lämnade 1996 Högaborg för Malmö FF men stannade bara ett år. Fortsatte med två år i Djurgården, ett i Assyriska och år 2000 tågpendlade han från Stockholm till Norrköpingslaget Sylvia, innan han ifjol åter såg den skånska mark, där barn han lekt.

Ett mål i MFF på 10 matcher, 18 mål på 44 matcher i Djurgården men sen ej längre önskvärd, sju mål på 26 matcher i Assyriska och nio mål på 29 matcher i Sylvia, innan han förra året började ösa in mål i Landskrona: 21 mål på 28 matcher.

Jag har svårt, att sätta tummen på vad det är som gjort den tidigare medelmåttan Daniel Nannskog till en av vårens spelare.

Själv säger han:

- Jag tar fotbollen mer seriöst nu, ger järnet på träningarna.

Men det är sånt man brukar säga, och i det ligger sällan mer än en liten gnutta av sanningen.

Kanske man får gissa på miljön. Att ha kommit tillbaka hem till den skånska mylla där han en gång fostrades i Högaborgs BK, den lilla fina Helsingborgs-klubben som begåvat oss med så många duktiga spelare.

Jobbar som gympalärare

Nu arbetar Daniel som gympalärare på GA-skolan i Helsingborg.

Om en dryg vecka fyller han 28 år, och naturligtvis är han inte ensam hemligheten bakom att "Skånes uruguayare" så sensationellt toppar serien, och att man inte förlorat en seriematch sen Kalmar borta 16 september; 14 raka nu utan förlust.

- Man måste våga, och mycket vill ha mer, säger han.

En härlig optimism genomsyrar laget, även om det inte alltid går som det är tänkt. Som när Jesper Ljung satsade friskt på volley från 30 meter, som när en fri Alexander Farnerud chippade bollen utanför med vänster fot istället för att ta höger, eller som när Danijel Milovanovic och Daniel Nannskog kom så totalt fria, att den förste inte alls vad han skulle göra.

Örgryte hade bollen mer än Landskrona, och man arbetade sig också fram till chanser. Men inte alls lika klara som hemmalaget.

Fick hjälp av domaren

Landskrona fick hjälp av domare Fröjdfeldt med en gratisstraff efter nio minuter, men till slut var segern ändå rättvis.

De snabba omställningarna avgjorde, löpbollarna på Nannskog och Milovanovic som ju knappast kan ha varit några överraskningar, även om det av Öis-taktiken att döma verkade så.

Landskrona Bois har gjort mest mål i allsvenskan, 19 - Kalmar FF har gjort minst, 2. De båda nykomlingar som ifjolårets superetta gjorde 60 (Bois) respektive 68 (Kalmar)"

Jakten på SM-guldet går närmast vidare med Hammarby borta torsdag 4 juli för den klubb som bildades söndag 7 februari 1915 genom en sammanslagning av IFK Landskrona och en klubb vid namn Diana.

Diana, lämpligt nog jaktens gudinna.