– Jag kan förstå att publiken buade

AIK:s VM-forward: Vi agerar väldigt stressat

FOTBOLL

Det är en bild som börjar att bli en vana.

Ett tyst omklädningsrum, nedsänkta blickar, ännu en förlust.

– Vi agerar väldigt stressat på planen, det måste vi ändra på – fort, säger AIK-anfallaren Andreas Andersson.

Foto: LASSE ALLARD
AJ, AJ, AIK Ny förlust i allsvenskan. 1–2 mot Malmö i går. AIK, en av favoriterna, är tolv i allsvenskan inför uppehållet. Andreas Andersson och tränaren Peter Larsson deppar.

Ni ser den svarta listan här på sidan – 7 matcher har gett tre förluster, tre oavgjorda, bara en seger.

Tabellen säger kvalplats. För AIK är det lika med kris.

– VM-uppehållet kommer väldigt lägligt. Vi behöver jobba igång något nytt, få lite lugn och ro, säger AIK-tränaren Peter Larsson.

Så här är läget: AIK har kvalitetsspelare, mönster, idéer, och tankar – och det finns stunder när allt stämmer, när elvan uppträder varierat, får fram ytterbackar i anfall, ser yttermittfältare som Mats Rubarth och Stefan Ishizaki ordna offensiva chanser, när Andreas Andersson ensam sysselsätter en hel backlinje.

”Vi rasar ihop”

–...ibland rasar vi liksom ihop och plötsligt uppträder vi väldigt stressat av någon anledning, säger Andreas Andersson.

Malmös Jörgen Ohlsson hörnnickade in 0–1 men Jimmy Tamandi sköt 1–1 strax före paus, och i början av andra såg matchen ett tag ut att bli AIK:s. Svante Samuelsson och Daniel Tjernström som haft problem, fick grepp på mitten, anfallen blev längre, spelet bättre.

Fast AIK är mycket sårbart bakåt – och ingen känner sig trygg när statistiken skvallrar om fjorton insläppta mål.

Ijeh slog till

Malmö-forwarden Peter Ijeh ordnade 1–2 i den 70 minuten och AIK hittade aldrig kraft att vända matchen igen.

– Meningen var inte att vi skulle slå så många långa bollar, men vårt tålamod brast och vi fick ett spel som vi inte ville ha, säger Peter Larsson – som har mycket att fundera och arbeta med under uppehållet.

Varför försökte ni inte att ändra i uppställningen när matchen rann ifrån er. Ni bytte inte en enda gång?

– Vi spelade med de bästa spelarna som vi har, och som det sett ut på träningarna på slutet trodde vi inte att någon skulle kunna komma in och förändra utvecklingen, säger Peter Larsson.

– Jag kan förstå att publiken buade åt oss i dag. Det kommer massor av folk och alla vill se oss vinna...det känns frustrerande. Vi sprudlar ju inte av tro på oss själva precis, säger Andreas Andersson.

Anders Burström