Ett nytt tecken på att något är sjukt i AIK

FOTBOLL

En seger på sju matcher och en tränare som gått i väggen - men först nu är AIK illa ute på riktigt.

Nej, gnagarna har inte lämnat skeppet.

Kaptenen hann före.

De styrande i AIK håller sig fast i ett mantra för att inte tappa balansen:

- Det är inte kris, det är inte kris.

Må så vara.

Det är i alla fall inget saftkalas.

När Olle Nordin slog mustaschen i väggen i mars var AIK och Peter Larsson överens. Assistenten skulle uppgraderas, men slippa en ökad arbetsbelastning. Allt skulle gå att lösa, spelarna var nöjda.

Sju matcher är inte mycket, Larsson

Det höll i exakt två månader.

I går stack Larsson, i ett oroligt rökmoln av påstådda orsaker som är lika svårtydbara som hans dialekt. Det pratas om resultaten, om arbetsbelastningen, om pressen och om familjesituationen.

När han smäller igen dörren i ansiktet på förening, spelare och medarbetare för att odla sin trädgård hemma i Falun är det ett tydligt tecken på att något är sjukt.

Om det är AIK, Peter Larsson eller både och vet jag inte.

Peter ångrar inte att han tog jobbet, men förmodligen hade han missbedömt vad det innebär att vara tränare i en klubb som AIK. Han hänvisar till de dåliga resultaten, men om han från början bara gav sig själv sju matchers tidsfrist för att prestera ett bra resultat - ja, då borde han inte ha tagit jobbet.

Eller är Peter Larsson en fegis?

Jag tror inte det.

I landslaget och - framför allt - i Ajax får du lära dig att hantera press och krav, det kommer inte som en nyhet. Och Peter Larsson har hanterat bakslagen i årets allsvenska på ett bra sätt. Han och assistenten Jan Stahre har lyckats skapa en bra stämning i truppen, trots liten utdelning. Dessutom har det i match efter match funnits indikationer om något mycket bättre, en kapacitet som kan explodera när som helst.

Men Peter Larsson väntade inte.

Resultaten, eller bristen på dem, blev den sista tacklingen ut från en spelplan av krav, långa resor och en familj som fick för lite tid. Arbetsbelastningen blev för stor, vilket innebär att antingen AIK eller Peter Larsson gjort en felbedömning.

Backe - en dröm som inte är intresserad

Nu sitter de där de sitter.

Peter i Falun.

AIK i klistret.

En Olle Nordin-comeback känns långsökt, och det är inte lätt att hitta kompetenta, okontrakterade tränare så här års. Det ultimata vore en (Köpenhamnskontrakterad) Hasse Backe eller en (Brüggekontrakterad) Trond Sollied, två skandinaviska tränare som stämmer in på den önskeprofil som AIK tidigare använt sig av.

...och nu tickar klockan snabbt, AIK

På närmare håll finns förstås Assyriskas Bosse Petersson, och bland de mer lättillgängliga namnen är utbudet tunnare.

En bränd Göran Göransson? En ännu mer bränd Nanne Bergstrand?

En kompetent, men svårövertalad Bosse Johansson?

Eller en tuff chansning med en oprövad Ola Andersson?

Ingen vet, men vad alla vet är att AIK inte kommer att få den lugn och ro de skulle behöva för att hitta rytmen under de spellediga VM-veckorna.

Klockan tickar för AIK.

Sex poäng på sju matcher.

Nu går de sin viktigaste.